Šmejc nakupuje v Rumunsku. Za desítky milionů eur získá dvě energetické firmy

Jiří Šmejc patří k nejbohatším Čechům. Magazín E15 Premium jeho jmění ohodnotil na bezmála dvacet miliard korun.

Jiří Šmejc patří k nejbohatším Čechům. Magazín E15 Premium jeho jmění ohodnotil na bezmála dvacet miliard korun. Zdroj: profimedia

Skupina Emma Capital byznysmena Jiřího Šmejce posiluje v energetice. Její dceřiná společnost Premier Energy kupuje dvě rumunské firmy působící v oblasti obnovitelných zdrojů. Transakce podle zdroje deníku E15 vyjde na desítky milionů eur, nejméně tedy na stovky milionů korun. 

Oba nákupy ještě musí posoudit rumunský antimonopolní úřad. Konkrétně jde o 51procentní většinu ve firmě Alive Capital, která spravuje stovky megawattů obnovitelných zdrojů energie, a stoprocentní podíl v developerovi větrných elektráren Ecoenergie. Obchody by měly být hotové nejpozději do února, uvedl mluvčí skupiny Pavel Zuna. 

„Investice představují logickou třetí nohu našeho podnikání v oblasti energetiky. Ve skupině Premier Energy máme distribuci plynu a elektrické energie a teď k tomu přibude i poměrně významná investice do zelené energie,“ vysvětluje Zuna.

Emma Capital chce v nejbližších letech rozšířit působení těchto firem do okolních zemí jihovýchodní Evropy. „Co se týče investice v České republice, nezříkáme se toho, ale na stole v téhle chvíli nic není,“ dodal Zuna s tím, že Premier Energy bude investovat nejen do rozvoje nových i dosavadních firem, ale chce také pokračovat v akvizicích.

Ecoenergie je výrobce elektřiny z větrných farem o celkovém výkonu 34,5 megawattu, leží ve východní části Rumunska u Černého moře. Kromě toho se specializuje na výstavbu tohoto druhu elektráren.

Mnohem širší vějíř aktivit má druhá společnost Alive Capital. Vedle toho, že se zabývá správou a servisem obnovitelných zdrojů, je i dodavatelem a obchodníkem s energiemi a zároveň vlastní více než deset megawattů solárních elektráren. Její loňský obrat podle rumunského serveru Ziarul Financiar činil zhruba 220 milionů lei a čistý zisk přibližně 14 milionů. V přepočtu na koruny obrat činil zhruba 1,1 miliardy korun a čistý zisk 72 milionů korun.

Premier Energy je energetická společnost působící v Rumunsku a Moldavsku, která vlastní síť lokálních plynovodů o délce 2,5 tisíce kilometrů. Zároveň je dodavatelem energií.

Emma Capital se z hlediska investic zaměřuje na zahraniční trhy, její obvyklou strategií je aktivní účast na řízení firem. Do jejího portfolia patří devítiprocentní podíl v poskytovateli spotřebitelských úvěrů Home Credit, který má do konce roku 2023 prodat majoritnímu vlastníkovi – skupině PPF. 

Působí také v sázkařském byznysu, potravinářství, gamingu nebo i na trhu asistované reprodukce. Kromě toho skupina nedávno koupila  sedmdesátiprocentní podíl ve společnosti Mailstep, která je jednou největších tuzemských firem zaměřených na logistiku v sektoru e-commerce. 

Jiří Šmejc patří k nejbohatším Čechům. Magazín E15 Premium jeho jmění ohodnotil na bezmála dvacet miliard korun.