Miliardářské nákupy v Chorvatsku. Šmejcova Emma Capital koupila podíl v tamní „alze“

Investiční skupina Emma Capital vyrazila na nákupy do Chorvatska.

Investiční skupina Emma Capital vyrazila na nákupy do Chorvatska. Zdroj: Profimedia

Investiční skupina Emma Capital vyrazila na nákupy do Chorvatska. Cílem se stal menšinový podíl v tamním onlinovém tržišti Bazzar.

Startup Bazzar loni vyhodnotila poradenská společnost Deloitte mezi padesátkou nejrychleji rostoucích technologických firem střední Evropy. Peníze z prodeje podílu českým investorům hodlá tandem startupistů z Bazzaru využít na expanzi do okolních zemí. 

„V nejrychleji rostoucí společnosti svého druhu v jihovýchodní Evropě získá Emma Capital šestnáctiprocentní podíl. Je to zatím nicméně jen testování nové příležitosti na trhu, který celkem dobře známe,“ uvádí mluvčí Emma Capital Pavel Zuna. Cenu transakce skupina nezveřejnila. „Hodláme dále posílit tržní pozici Bazzaru v Chorvatsku a rozšířit byznys na mezinárodní trhy s důrazem na jihovýchodní Evropu,“ dodává spoluzakladatelka Bazzaru Tana Zimmermannová. 

INTERNATIONAL E-COMMERCE SUMMIT 2021: Více informací a vstupenky najdete zde >>>

Navzdory názvu tržiště prodává nové zboží a svým konceptem připomíná například českou Alza.cz. Prostřednictvím Bazzaru prodává kolem sedmi stovek brandů z oblasti spotřebního zboží, módy, kosmetiky, a to včetně luxusnějších značek, jako jsou Calvin Klein, Diesel, či Dior. Portál navštěvuje kolem tři čtvrtě milionu lidí denně. 

„Společnost prokázala odolnost vůči různým tržním turbulencím způsobeným globální krizí v roce 2020 a prokázala udržitelnost svého obchodního modelu,“ uvádí na adresu Bazzaru partner poradenské společnosti Deloitte Jiří Sauer. V loňském žebříčku vyšel odborníkům Deloitte Bazzar jako šestatřicátá nejrychleji rostoucí firma středoevropského regionu. 

Šmejcova Emma Capital v Chorvatsku dlouhodobě působí prostřednictvím své tamní sázkové kanceláře SuperSport. Plnou kontrolu nad firmou získala v roce 2019 v rámci rozdělení aktiv ve skupině Sazka Group s holdingem KKCG miliardáře Karla Komárka.

Emma se ale zajímá i o potenciální akvizice napříč branžemi. Naposled se zkraje letošního roku neúspěšně účastnila soutěže na koupi divize mražených výrobků Fortenova, v závěru roku 2019 se Ema ucházela i o dalšího hráče z chorvatského potravinářského průmyslu, firmu Vivartia. 

Kolem chorvatského byznysu krouží i další domácí velcí hráči. Zájmy tam má rovněž skupina J&T. Se skupinou spřízněná J&T Banka v balkánské zemi ovládla bankovní dům Vaba. Ten se posléze i na chorvatském trhu přejmenoval na J&T Banku.