Sobotka: Bez jaderné energie nelze naplnit klimatické cíle

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Jaderná energetika hraje významnou roli v zajištění bezpečnosti a plynulosti dodávek energií, prohlásil premiér Bohuslav Sobotka na Evropském jaderném fóru v Bratislavě. Česká republika podle něj považuje atom za vhodný prostředek pro naplňování cílů snižování emisí oxidu uhličitého. Bez jádra by ČR tyto závazky splnit nedokázala.

„Jadernou energetiku považuji v kontextu boje proti klimatickým změnám za legitimní součást energetického mixu. Bez dalšího rozvoje jaderné energetiky se České republice a zřejmě ani dalším státům nepodaří naplnit své závazky v oblasti emisí oxidu uhličitého, pokud chtějí rozvíjet průmysl,“ řekl Sobotka, který obhajoval samostatné rozhodování států EU ohledně energetických zdrojů.

Dřívější rozhodnutí české vlády neudělit státní záruky na rozvoj jaderné elektřiny, což vyústilo v rozhodnutí společnosti ČEZ zrušit tendr na dostavbu Temelína, není podle Sobotky projevem nedůvěry vůči atomu.

„Jaderná energie má pevné místo v jaderném mixu České republiky,“ dodal Sobotka, podle kterého ovšem rozvoj jaderné energie není možný za každou cenu a na úkor spotřebitelů. Současná česká vláda se v programovém prohlášení zavázala, že podpoří výstavbu nových jaderných bloků v Temelíně a Dukovanech, pokud to bude pro zemi hospodářsky výhodné.

Zastánci jádra

ČR spolu se Slovenskem, které v roce 2007 stály u zrodu Evropského jaderného fóra, se v Unii dlouhodobě řadí k zastáncům atomové energie. V projevu před účastníky zasedání to potvrdil i slovenský premiér Robert Fico.

„Slovensko jednoznačně počítá s rozvojem jaderné energetiky. Žádné zdroje, tedy ani jaderné, by neměly být diskriminovány,“ poznamenal Fico. Doplnil, že obnovitelné zdroje energie nemohou nahradit atomovou energii, ale mohou se stát pouze doplňkem při výrobě elektřiny.