Solární boom pokračoval, počet fotovoltaik vzrostl o dvě třetiny

solární panely

solární panely Zdroj: Eduard Erben, E15

Distribuční společnosti loni do přenosové sítě připojily 8717 solárních elektráren. Tolik nových výroben proudu ze slunce v Česku za jediný rok zatím nevzniklo. Celkový počet českých fotovoltaických elektráren se zvedl o dvě třetiny.

Odběratelé se ovšem nemusí děsit, že by kvůli tomu platili příští rok za elektřinu výrazně více. Do sítě se připojovaly jen střešní elektrárny, jejichž celkový instalovaný výkon dosáhl 110 megawattů, což je zhruba pět procent všech fotovoltaických kapacit. Suma podpory obnovitelných zdrojů, kterou hradí spotřebitelé v rámci koncové ceny elektřiny, se zvýší zhruba o dvě procenta, tedy asi o tři čtvrtě miliardy korun.

Loňský solární boom přišel po roce 2011, kdy se nové zdroje do sítě nepřipojovaly. Distribuční společnosti vydaly přes 24 tisíc kladných stanovisek k žádostem o připojení. „To, že počet připojených instalací byl zhruba třetinový, je dáno jednak vysokou administrativní náročností pro investora, jednak tím, že všichni nestihli zdroj postavit včas a čekali, jak bude stanovena výše podpory na letošek,“ říká Miloš Cihelka z fotovoltaické asociace Czepho. Administrativní bariéry mohou podle odhadů Czepho protáhnout stavbu elektrárny až na sedm měsíců a prodražit ji o desetitisíce korun.

Tradičně nejvíce elektráren připojili distributoři na konci loňského roku. Ačkoli má letos podpora solární energetiky dál výrazně klesat, zástupci fotovoltaických asociací tvrdí, že střešních elektráren bude i nadále přibývat.

Vývoj solární energetiky v ČeskuVývoj solární energetiky v Česku | E15

Více než dvě třetiny nových solárních kapacit v loňském roce připojila energetická společnost ČEZ Distribuce. Čtvrtina nových instalací dodává elektrickou energii do sítě E. ON a zbylé čtyři stovky působí v síti Pražské energetiky.

„Zaměstnanci ČEZ Distribuce a sesterských společností měli v období vánočních svátků omezenou možnost čerpat dovolenou, aby enormní množství přijatých žádostí včas vyřídili,“ vysvětluje neobvyklou situaci Martin Schreier z tiskového oddělení skupiny ČEZ.

Letošní rok by podobné vrcholy mohl mít hned dva. Energetický regulační úřad nastavil různou výši podpory pro první a druhé pololetí. Od ledna do června bude podpora na úrovni 54 procent loňského roku u malých instalací do pěti kilowattů výkonu a 45 procent u energetických zdrojů v rozsahu od pěti do třiceti kilowattů výkonu.

Ve druhém pololetí letošního roku má pak podpora klesnout o dalších patnáct procent.