Solární elektrárny v USA rekordně zvýšily kapacitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Oliver Weckbrodt

Výroba elektřiny ze slunce ve Spojených státech zažila loni rekordní rok. Celková kapacita výkonu nově instalovaných solárních elektráren loni stoupla o 76 procent na rekordní 3,3 gigawatty, což odpovídá dodávkám pro zhruba půl milionu domácností.

Vysoký růst kapacity solárních elektráren je dobrou zprávou pro odvětví, které zápasí se slučováním firem a bankroty. K zájmu o nové instalace přispívá hlavně pokles cen solárních panelů, stabilní daňové podmínky a lepší možnosti financování projektů. Loňská celková instalovaná kapacita byla vyšší, než kapacita instalovaná v předchozích třech letech dohromady.

Rozkvět solárních elektráren podporuje i zaměstnanost. Podle odhadů SEIA solární průmysl v USA nyní zaměstnává 119 tisíc lidí a meziročně se zaměstnanost v sektoru zvýšila o 13 procent.

Levný křemík srazil cenu solárních panelů

Cena solárních panelů se od počátku roku 2011 snížila již o 60 procent. Mohou za to nižší ceny křemíku, který je hlavní složkou panelů, a masivní investice do zvýšení výrobních kapacit, zvláště čínskými podniky. Pokles cen však rovněž stlačil ziskové marže výrobců solárních panelů a několik z nich v posledních letech zbankrotovalo.

Kvůli očekávanému dalšímu propadu cen panelů budou bankroty nadále přibývat, hlavně mezi menšími a méně výkonnými společnostmi. Analytici tuto situaci často srovnávají s počátky automobilového věku, kdy byly v zemi desítky výrobců aut, do současnosti však přežily pouze tři velké americké automobilky. Elektřina ze slunce však stále představuje pouze zlomek z celkové výroby elektřiny v USA. Na celkové výrobě se podílí méně než jedním procentem.