Solární sen Bosche se změnil v noční můru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: OregonDOT

Solární branže měla být pro Bosch novým stavebním kamenem. Vstup do nadějného odvětví se ale během několika let změnil v drahý omyl. V roce 2012 vykouslo solární podnikání v obchodní bilanci německého gigantu obří díru. Světově největší dodavatel autodílů kvůli tomu zavádí rozsáhlé úspory.

Bosch, který začal solární panely vyrábět v roce 2008, v odvětví jen loni přišel o miliardu eur, uvedl dnes šéf firmy Volkmar Denner. Zisk celého koncernu před zdaněním a odpisy se propadl rovněž na miliardu eur, v roce 2011 přitom dosahoval 2,7 miliardy eur.

„V roce 2013 budeme tvrdě pracovat na nákladech a procesech,“ prohlásil proto Denner. Na prvních krocích se Bosch se zástupci zaměstnanců dohodl už v prosinci. Patří mezi ně pravidla pro flexibilní krácení pracovní doby a platů pracovníků, pokud by během letošního roku došlo ke znatelnému propadu příjmů. „Reakční časy jsou dnes zkrátka příliš dlouhé,“ dodal.

Koncern se zaměří i na „přehodnocení firemní struktury v Evropě“. Všechny závody budou muset předložit své návrhy na zlepšení vlastní konkurenceschopnosti. V Evropě lze totiž i nadále očekávat slabý růst poptávky, míní Denner.

Osud solárního podnikání Bosche, které se místo dojné krávy stalo žroutem peněz, se ještě bude jednat. „V tomto okamžiku je ještě příliš brzo vyslovit k tomuto tématu konečný verdikt,“ uvedl šéf firmy.

Výrobci solárních panelů po celé Evropě se potýkají s konkurencí z dálného Východu, která tlačí ceny dolů. Ty se podle Bosche v uplynulých dvou letech snížily o 40 procent. Před časem své solární podnikání zcela ukončil Siemens a i Bosch na konci roku 2012 zavřel jednu ze svých továren. Obě dvě firmy se také stáhly z projektu Desertec na výstavbu sítě solárních elektráren v Africe.

Denner navzdory potížím vlastního podniku nepochybuje o tom, že solární energie má budoucnost. „Jsme skálopevně přesvědčení, že výroba energie ze světla má pro lidstvo enormní význam,“ prohlásil.