Solární skupina Solek vydá dluhopisy až za pět miliard korun

Firma Solek vznikla před devíti lety, během existence postavila zhruba dvacet fotovoltaických elektráren s výkonem přes 36 megawattů.

Firma Solek vznikla před devíti lety, během existence postavila zhruba dvacet fotovoltaických elektráren s výkonem přes 36 megawattů. Zdroj: Tereza Zavadilová

Kromě Chile také v Česku, na Slovensku a v Rumunsku.
Zleva Zdeněk Sobotka a Sergio Guzmán.
Zdeněk Sobotka, Solek
Zdeněk Sobotka, Solek
Zdeněk Sobotka, Solek
6
Fotogalerie

Česká energetická skupina Solek, která se specializuje na stavbu fotovoltaických elektráren, vydá dluhopisy až pět miliard korun. Oznámila také vydání jednoletých, dvouletých a tříletých dluhopisů s ročním výnosem 4,5 procenta, 5,2 procenta, respektive šest procent. Úvodní emise počítá s objemem 150 milionů korun, vydané dluhopisy jsou jmenovité hodnoty 50 tisíc korun, s minimální výší investice 100 tisíc korun a výplatou výnosu jedenkrát ročně, sdělila.

Společnost uvedla, že kapitálové trhy i v době celosvětové pandemie evidují silný zájem investorů o příležitosti spojené s výstavbou a provozem solárních elektráren i další projekty zaměřené na energii z obnovitelných zdrojů. „Rozhodli jsme se poptávku vyslyšet a přicházíme s atraktivním dluhopisovým programem, který pro investory představuje příležitost pro bezpečnou diverzifikaci investičního portfolia, odolnou vůči volatilitě trhů i geopolitickým událostem,“ uvedl dnes zakladatel a majoritní vlastník Solek Holding SE Zdeněk Sobotka.

Výnos z dluhopisového programu podle něj skupina použije k investicím do výstavby dalších solárních parků především na jejím tradičním trhu v Chile a nově také například na Kypru. Administrátorem emisí je společnost Cyrrus, právní poradenství poskytla advokátní kancelář Havel & Partners.

„Nová forma financování je v souladu se změnou naší strategie, díky které posílíme finanční stabilitu celého našeho podnikání, protože kromě výnosů z developmentu solárních elektráren budeme inkasovat i zisky z prodeje vyrobené energie,“ dodal Sobotka. Skupina připomněla, že si pro peníze na kapitálové trhy nejde poprvé. Uvedla, že v minulých letech už úspěšně umístila veřejnou emisi s výnosem 6,2 procenta a také několik privátních emisí, celkem za několik stovek milionů korun.

Solek Holding SE je energetická společnost podnikající v oboru obnovitelných zdrojů energie se zaměřením zejména na solární energetiku. Zabývá se projektováním, výstavbou a provozem solárních elektráren v Evropě a Latinské Americe. Na trhu působí od roku 2010, své aktivity rozvíjí především v Chile, k dalším lokalitám realizovaných fotovoltaických parků patří i Česká republika, Slovensko či Rumunsko.

Od svého založení skupina Solek realizovala více než desítku projektů o celkovém instalovaném výkonu přes 50 megawattů (MW). Aktuálně má ve výstavbě či v pokročilé fázi příprav několik desítek fotovoltaických parků představujících instalovaný výkon přes 360 MW. Současnou strategií je fotovoltaické parky nejen projektovat a stavět, ale také vlastnit a provozovat.

V Česku instalovaný výkon solárních elektráren od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle dat Energetického regulačního úřadu bylo na konci prvního pololetí v ČR instalováno asi 2050 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. Při takzvaném solárním boomu se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.