Soud EU zrušil půlmiliardovou pokutu pro Unipetrol za kartel

Unipetrol,ropa

Unipetrol,ropa

Soud Evropské unie v Lucemburku dnes zrušil téměř půlmiliardovou pokutu (17,55 milionu eur) pro českou skupinu Unipetrol za údajnou účast v kartelu se syntetickým kaučukem. Podle soudu Evropská komise neposkytla dostatek důkazů, které by mohly vést k potrestání českého petrochemického gigantu.

Trest pro Unipetrol byl součástí celkové pokuty 519 milionů eur pro celkem pět firem, které se údajného kartelu účastnily. Vedle české skupiny komise potrestala britskou společnost Shell, americkou Dow Chemical, italskou Eni a polský Trade-Stomil. Trest odpustila naopak německému koncernu Bayer, protože ten ostatní firmy udal.

Firmy se podle Bruselu domlouvaly na cenách syntetického kaučuku, který se používá k výrobě pneumatik a dalších produktů. Kartel podle zjištění komise fungoval od roku 1996 do roku 2002. Komise v roce 2006, kdy pokutu udělila, tvrdila, že schůzky kartelu se odehrávaly ve velkých evropských městech, mimo jiné v Praze. Údajný kartel měl ve 28 zemích Evropského hospodářského prostoru 70procentní podíl na trhu, mimo tuto oblast však nefungoval.

Nedostatečné důkazy

„V případě Unipetrolu a jeho dceřiných firem Kaučuk a Trade Stomil, se soud domnívá, že důkazy poskytnuté Evropskou komisí nejsou dostatečné a nedokazují, že se tyto společnosti účastnily nezákonných dohod,“ uvedl soud.

Ne všechny společnosti, které se měly kartelu účastnit, však unijní soud očistil. Pokutu ve výši 160,8 milionu eur tak musí nadále zaplatit skupina Royal Dutch Shell a placení 64,58 milionu eur se nevyhne ani Dow Chemical, přestože část nálezu v neprospěch společnosti soud zrušil, výši pokuty však potvrdil. Pokutě neunikne ani společnost Eni, zaplatí ovšem 181,5 milionu eur proti původním 272,25 milionům eur.

Rozsudek vynesl takzvaný Tribunál, což je druhý nejvýše postavený soud v Evropské unii. Existuje tak možnost odvolání k soudu vyšší instance, kterým je v tomto případě Soudní dvůr EU v Lucemburku.