Soud povolil reorganizaci zadluženého Motorpalu, změnil původní verdikt

Motorpal

Motorpal Zdroj: ctk

Krajský soud v Brně napodruhé povolil reorganizaci jihlavského Motorpalu. Strojírenský podnik zaměstnávající přes 1300 lidí je v úpadku od 9. února kvůli zadluženosti. Jeho návrh na reorganizaci ale nejdříve soud nepřijal. Nové rozhodnutí vydal až po úspěšné stížnosti firmy u Ústavního soudu (ÚS). Vyplývá to z údajů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

„Jde o další pozitivní signál pro věřitele, obchodní partnery, dodavatele i zaměstnance, že ozdravění firmy má zelenou a Motorpal bude moci realizovat navržený reorganizační plán,“ sdělil mediální zástupce Motorpalu Karel Samec.

Motorpal vyrábí ve čtyřech závodech vstřikovací systémy pro dieselové motory a přesné díly pro automobilový průmysl. Výroba dál běží. Podle Samce vedení společnosti počítá s tím, že by proces insolvence mohl být dokončen letos na podzim a firma se pak vrátí do běžného režimu fungování.

Připravený reorganizační plán podniku počítá s kapitálovým vstupem společnosti Moto Capital, která nyní zajišťuje provozní financování Motorpalu. Stojí za ní dosavadní menšinový akcionář.

Formální nedostatek

Podle nálezu Ústavního soudu z minulého čtvrtka Krajský soud v Brně chyboval, když z formálních důvodů neřešil připravenou reorganizaci jihlavské společnosti Motorpal. Ústavní soud zároveň krajskému soudu zakázal pokračovat v porušování práv Motorpalu a uložil mu, aby se podnikovým návrhem na reorganizaci neprodleně znovu zabýval.

Krajský soud v únoru odůvodnil nepřijetí návrhu na reorganizaci tím, že hlasovací lístky věřitelů souhlasících s reorganizačním plánem neobsahovaly datum podání přihlášky jejich pohledávky do insolvenčního řízení. Podle podniku ale věřitelé datum nemohli vyplnit, protože o reorganizačním plánu hlasovali před zahájením insolvenčního řízení. O způsobu řešení úpadku Motorpalu měla podle původního usnesení krajského soudu rozhodnout až schůze věřitelů svolaná na 29. dubna.

Rychlejší proces

Předpřipravená reorganizace je pro podnik výhodnější a rychlejší než běžná reorganizace v insolvenčním řízení. Dává také podniku a věřitelům větší kontrolu nad celým procesem, firma si může sama zvolit insolvenčního správce a znalce k ocenění podniku. Krajský soud nyní vyhověl i těmto požadavkům Motorpalu. Insolvenčním správcem ustanovil Lee Loudu a znalcem k ocenění majetkové podstaty firmu A-Consult plus.

Motorpal tak je podle Samce první velkou tuzemskou firmou, která insolvenci absolvuje v předjednané reorganizaci. Podle něj ji podporuje drtivá většina věřitelů. Dluhy Motorpalu letos v lednu převyšovaly 800 milionů korun.