Soud v Británii schválil kapitálovou restrukturalizaci NWR

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Britský soud schválil plán kapitálové restrukturalizace těžařské společnosti New World Resources (NWR), která má odvrátit platební neschopnost podniku. Oznámila to dnes firma, jejíž součástí je rovněž černouhelná OKD.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou v červenci opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíců bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Restrukturalizace bude podle NWR ještě vyžadovat mimo jiné souhlas soudu ve Spojených státech. Ten se bude tímto případem zabývat v úterý 9. září, napsala agentura Reuters. Společnost předpokládá, že restrukturalizační proces dokončí začátkem října.

Vývoj akcií NWR za posledních 5 let:Graf 5. 9. 2014.Graf 5. 9. 2014. | vagaday@mf.cz

Restrukturalizační plán zahrnuje snížení hodnoty dluhopisů a výrazné rozmělnění podílů akcionářů. Věřitelé i akcionáři již restrukturalizaci schválili. Firma hodlá v rámci plánu snížit nominální zadlužení na 500 milionů eur (necelých 14 miliard Kč) z 825 milionů eur a vydat nové akcie v hodnotě 118 milionů eur.

NWR se nyní potýká se ztrátami kvůli poklesu cen uhlí. V letošním prvním pololetí snížila ztrátu na 57 milionů eur (1,6 miliardy Kč) z 396 milionů eur před rokem.