Soumrak uhlí: ve Skotsku končí poslední elektrárna

Skotská uhelná elektrárna Longannet

Skotská uhelná elektrárna Longannet Zdroj: CC BY SA 2.0: Richard Webb via Wikimedia Commons

Elektrárenská společnost Scottish Power dnes odpoledne ukončí výrobu elektřiny v poslední elektrárně na uhlí ve Skotsku. Jde o největší uhelnou elektrárnu v Británii, která téměř půl století dodávala elektřinu asi čtvrtině domácností ve Skotsku, informují tamní média. Ve Skotsku se zároveň poprvé po více než sto letech zastaví produkce elektřiny z uhlí.

Elektrárna Longannet ve Fife zahájila provoz v roce 1970 a ve své době byla největší elektrárnou v Evropě s kapacitou výroby 2400 MW. Původně měla sloužit 25 let, nakonec však díky investicím do nového vybavení byla její životnost prodloužena na 46 let. Uhelné elektrárny výrazně přispěly k rozkvětu průmyslu v regionu. Scottish Power uvedla, že důvodem k uzavření elektrárny byly kromě jejího stáří také rostoucí náklady na přenos elektřiny a uhlíková daň.

Elektrárna přímo zaměstnává 236 lidí. Část zaměstnanců bude převedena na jiná místa, část propuštěna nebo půjde do předčasného důchodu. O budoucnosti místa, kde elektrárna stojí, zatím nebylo rozhodnuto. Scottish Power plánuje předložit plány dalšího využití do konce letošního roku.

Britská vláda má v plánu uzavřít všechny elektrárny na uhlí v zemi do roku 2025. Slabé ekonomické podmínky pro investice do nových plynových elektráren, které mají nahradit elektrárny na uhlí, však vyvolávají obavy z nedostatku elektřiny a růstu cen. Scottish Power je jedním z šesti velkých dodavatelů elektřiny v zemi. Firmu vlastní španělská Iberdrola. Původně firma provozovala šest uhelných elektráren, nyní je závislá na výrobě elektřiny z plynu a větru.