Špatné sítě připravily Německo o stovky gigawatthodin elektřiny

Zelená energie trpí nestálostí výkonu. (Foto: Profimedia)

Zelená energie trpí nestálostí výkonu. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Pro německé výrobce větrné energie mohl být loňský rok rekordní. Kvůli špatnému připojení ale přišli o 407 gigawatthodin. Nevyhovující sítě tak přinášejí miliardové ztráty, které nakonec zaplatí spotřebitelé v cenách elektřiny.

Nedostatečné připojení nutí větrné farmy v Německu k častým odstávkám. Jejich počet v loňském roce vzrostl o 300 procent. K tomuto závěru došla poradenská společnost Ecofys ve studii, kterou si objednal Spolkový svaz pro větrnou energii. Loni tak podle studie větrné elektrárny nechaly ležet ve vzduchu 407 gigawathodin (GWh) elektrické energie. Pro srovnání - v roce 2010 se jednalo o 150 GWh. V loňském roce se podle německých energetiků počet nevyhovujících sítí zhruba ztrojnásobil. Přesto výnosy z větrné energie výrazně vzrostly.

Problematické jsou v Německu zejména regionální distribuční sítě. Podle aktuálního návrhu se proto má nově stavět 2800 kilometrů vedení vysokého napětí. Nové elektrické dálnice povedou zejména od severu na jih. Další zhruba stejná délka vedení má být optimalizovaná na vysoké napětí.

Kromě investic do nových sítí jsou podle německých energetiků nutné výdaje 27,5 - 42,5 miliardy eur na další expanzi ekologických zdrojů elektřiny. Do roku 2030 má vzrůst délka vedení nízko -, středně - a vysokonapěťových sítí vzrůst ze současných 159 tisíc kilometrů na 214 tisíc.

Elektřina z větrných farem nyní v Německu odhadem zásobuje 116 tisíc domácností a odhadované loňské náklady na jejich rozvoj jsou 18 - 35 milionů eur.