Spolchemie loni zažila mizerný rok, po zisku se propadla do ztráty 175 milionů

Spolchemie

Spolchemie

Ústeckou chemičku Spolchemie loni naplno zasáhlo ochlazení na trhu s chemickými výrobky. Propadla se do ztráty 175 milionů korun. Pokles je o to výraznější, že ještě v roce 2011 hospodařila se ziskem 186 milionů korun. Firma loni utržila 4,39 miliardy korun, což je o osm procent méně, než plánovala.

Jak informovala mluvčí Spolchemie Marie Logrová, poptávka v segmentu pryskyřic loni na trhu klesla o 16 procent. Syntetické pryskyřice přitom jsou pro Spolchemii klíčový produkt. Pokles trhu se projevil i v oboru anorganiky, spotřební chemie a oleochemie.

Společnost navíc zatěžují také úvěry z minulých let. V roce 2009 chemička měla existenční potíže a přežila jen díky dohodě s věřitelskými bankami. Loni však uzavřela dohodu o refinancování úvěrů ve výši 2,2 miliardy korun, čímž si zajistila větší stabilitu. Zároveň Spolchemie snížila své zadlužení o 150 milionů korun.

Pro letošní rok předpokládá Spolchemie dosažení vyšších tržeb než loni. „Přestože celosvětový obchod mírně stagnuje i v prvních měsících letošního roku, věřím, že s pomocí přijatých úsporných opatření se nám podaří rok 2013 ukončit minimálně s tržbami zhruba 4,7 miliardy korun, které jsou nad průměrem srovnatelných firem v daném odvětví,“ uvedl výkonný ředitel firmy pro provoz a obchod Martin Procházka.

Spolchemie je přední evropský výrobce syntetických pryskyřic. Většina výroby směřuje do zahraničí.