Společnost 4-energetická prý předražuje teplo, firmu už vyšetřuje policie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka

Mezi občany městské části Praha 4, opozicí a místní koalicí ODS s ČSSD, stojí společnost 4-energetická. Firma, která dodává teplo a teplou vodu do škol a bytových domů, předražuje podle kritiků několikanásobně své služby. V současnosti už ji vyšetřuje policie. Zelení na firmu navíc chtějí poslat stížnost na antimonopolní úřad.

„Společnost v městské části zneužívá monopolní postavení,“ sdělil zastupitel za Stranu zelených Petr Štěpánek. Založení firmy 4-energetická schválilo v roce 2009 místní zastupitelstvo, v souvislosti s tím slibovalo občanům pokles cen o tři procenta. V současnosti podle Štěpánka dochází k předražení až o desítky procent.

K předražování cen energií nedochází jen v poslední době, podle bývalé ředitelky Základní a mateřské školy Sdružení Jany Kopecké stejná situace panovala před dvěma lety. „Teplo nás stálo jednou tolik, než kdybych měla vlastní kotelnu,“ sdělila serveru E15.cz Kopecká. Upozornila také na nevybíravé způsoby, jakými se školou jednala městská část, když se jednalo o dodávky. „Firma 4-energetická získala veškeré pravomoci, nám zůstala zodpovědnost. Kdyby přišel audit, dopadlo by to na mně,“ uvedla. „Byla to trošku sviňárna,“ dodala.

Radnice na společnost převedla desítky kotelen a výměníků ve školách a domech v hodnotě přes 100 milionů korun. Kvůli 4-energetické stouply podle občanského sdružení 4-občanská 19 školám mezi roky 2009 a 2010 náklady na energie celkem o 14 milionů korun.

Předražování cen odmítá ředitel společnosti Pavel Jaroš. „Cena tepla je dána vyhláškou Energetického regulačního úřadu a nijak nevybočuje z cen obvyklých v České republice,“ konstatoval. Účtování energií také mluvčí radnice Prahy 4 Jiří Bigas. „Tyto ceny se pohybují mírně nad pražským průměrem. Regulace cen je vyloučena, na tvorbu cen dohlíží ze zákona Energetický regulační úřad,“ sdělil.

Už před časem na nejasnosti hospodaření 4-energetické upozornili také Reportéři ČT. Společnost je podle nich ve ztrátě, a to i přesto, že neplatí městské části žádný nájem. Cenu tepla pro občany zvedla podle pořadu zhruba o 30 procent. Předchozí dodavatel tepla, firma Ziegler ZZ, měla ziskové hospodaření, přitom Praze 4 ještě platila nájemné ve výši zhruba sedm milionů ročně.

V souvislosti s finanční ztrátou nyní městská část uvažuje o vstupu soukromého investora do společnosti.

Štěpánek upozornil také na to, že se jednání představenstva 4-energetické například účastnil i místní „kmotr“ a člen ODS Ondřej Palounek. V orgánech společnosti působí v současnosti například zastupitel a místopředseda zrušeného oblastního sdružení ODS v Praze 4 Jan Schneider či zastupitelé Alois Těšitel (TOP 09) a Miloš Hájek (ČSSD).

V lednu do sídla firmy přišla policie a odnesla veškeré účetní dokumenty od doby vzniku společnosti v roce 2009. Trestní oznámení kvůli dodávkám tepla podalo několik místních občanů. Lidé, kteří stojí za trestním oznámením, se domnívají, že jsou přes společnost vyváděny peníze.

Společnost 4-energetická zabezpečuje dodávky tepla a teplé vody do více než 250 odběrných míst, z toho je až 150 bytových družstev. Jediným akcionářem je městská část Praha 4.

: