Společnost Silon otevřela novou linku na zpracování PET lahví

Slavnostní otevření nové linky ve firmě Silon

Slavnostní otevření nové linky ve firmě Silon Zdroj: CTK

Firma Silon z Plané nad Lužnicí dnes otevřela novou výrobní halu za zhruba 300 milionů korun. Umístila do ní linku na výrobu polyesterového vlákna z recyklovaných PET lahví. Práci tu v nepřetržitém provozu dostane 35 lidí. V podniku nyní pracuje 550 lidí.

Na nové lince se ročně zpracuje plastový materiál, který vzniká z 250 milionů lahví. Vznikne tak až 12 tisíc tun stříže. Na všech zdejších linkách firma se zpracuje celkem miliarda lahví, musí se dovážet z celé Evropy. Silon je jediným tuzemským výrobcem PET stříží a kabelů, v Evropě patří mezi pět největších.

Polyesterová vlákna z nové linky se budou používat na výrobu hygienických pomůcek, například dětských plen nebo dámských vložek. Při výrobě proto musí firma klást zvýšený důraz na hygienu. „Je například upravená tak, aby sem nepronikl žádný hmyz,“ uvedla ředitelka marketingu firmy Magdaléna Čapková. Většinu vláken z nové linky bude odebírat firma Procter & Gamble.

Hala je zatím ve zkušebním provozu. „Ještě jsme nenašli dostatečný počet zaměstnanců, hledáme lidi do dělnických profesí,“ řekla Čapková. Firma už ale podle ní plánuje další linku a nový sklad, je to ale závislé právě na náboru nových pracovníků.

Malý zájem o učení

Firma se po dohodě s místní střední odbornou školou pokoušela založit učební obor, který by jí zaměstnance vychovával. „O obor byl ale malý zájem. Škola ale bude v rámci již existujících oborů vyučovat některé předměty, které budou vhodné pro naše budoucí zaměstnance,“ uvedla Čapková.

Většina materiálu jde na export hlavně do Německa, Itálie, Španělska a Francie. Stříže se vedle hygienického zboží používají také k výrobě roun v automobilovém průmyslu. Na celkovém obratu společnosti se tato produkce podílí 45 procenty. Zbytek výroby tvoří další materiály pro automobilový průmysl a výrobu domácích spotřebičů. Firma Silon loni vykázala obrat 3,8 miliardy korun. „Jedná se zhruba o desetiprocentní nárůst,“ řekla Čapková.