Spor o uhlí pokračuje. Dienstl vyvrací tvrzení Topolánka

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit.

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit. Zdroj: CTK

Mirek Topolánek nedávný prodej elektrárny Chvalitice společnosti Litvínovské uhelné ostře napadl a hovořil o rozpadu trhu s uhlím a zatajení zásob ve velkolomu ČSA. Šéf Litvínovské uhelné Jan Dienstl hodnotí prohlášení Mirka Topolánka jako nepravdivá, falešná a účelová

Topolánek, který je předseda teplárenského sdružení a zároveň předseda dozorčí rady Elektráren Opatovice a dolů Mibrag, patřících do holdingu EPH, který se o elektrárnu Chvaletice neúspěšně ucházel obvinil Litvínovskou uhelnou, že zatajila zásoby uhlí českým úřadům a záměrně zkreslila možnosti těžby záměrně zkreslila možnosti těžbyve velkolomu ČSA.

„Škoda, že se pan Topolánek nepodíval do dokumentů báňského úřadu. Bylo by pak i jemu jasné, že množství uhlí v dobývacích prostorech lomu ČSA je dávno zmapováno odpovědnými orgány. Žádný těžař tedy nemůže zásoby uhlí zatajit. Těžař uhlí ve stanoveném dobývacím prostoru na základě licence těží,“ řekl v reakci na obvinění Jan Dienstl, předseda dozorčí rady Litvínovské uhelné.

Energetika v pohybuEnergetika v pohybu | E15

V daném těžebním prostoru je uhlí různé kvality a dostupnosti z hlediska ekonomie těžby. Za stávajících podmínek se ve velkolomu ČSA těží uhlí, které je z hlediska ekonomie těžby a regulatorního rámce možné těžit. Obvinění pana Topolánka, že těžba byla záměrně podhodnocena, je tedy podle Dienstla falešné.

Pro Elektrárnu Chvaletice bude použito pouze to uhlí a palivové směsi z různých vlastních i smluvních zdrojů, přičemž nebudou dotčeni žádní smluvní zákazníci Litvínovské uhelné. „Kdo si o uhlí řekl, ten ho dostal. Jako předseda Teplárenského sdružení jistě ví, že všichni zájemci o uhlí byli uspokojeni,“ uvedl dále Jan Dienstl.

Současný objem těžby hnědého uhlí plně pokrývá poptávku. Pan Topolánek tedy svým tvrzením nedělá nic jiného, než účelově napadá prodej Elektrárny Chvaletice někomu jinému, než by on sám uvítal, píše společnost Litvínovská uhelná ve zprávě.