Správní odbor ERÚ spí, Vitásková na své podřízené podá trestní oznámení

Alena Vitásková, ERÚ

Alena Vitásková, ERÚ Zdroj: CTK/Sterba Martin, Fluger Rene

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková chce podat trestní oznámení kvůli údajné nečinnosti správního oddělení na svém úřadu. Podle Vitáskové tento odbor v minulosti zanedbal výsledky kontrol na energetickém trhu. Informuje o tom internetový Deník Insider. Vitásková již dříve kvůli postupu ERÚ podala dva podněty policii.

„Zjistili jsme, že na správním odboru zůstalo ležet kolem 140 kontrolních závěrů. Šlo hlavně o zjištění z kontrolní agendy, kterou jsme loni převzali po Státní energetické inspekci,“ uvedla Vitásková. Kontrolní závěry se podle ní na správním odboru nijak neřešily, ačkoliv bylo třeba rozhodovat, jak s nimi naložit. V řadě případů se mělo zahájit správní řízení.

Úřad už několik měsíců pochybení správního odboru analyzuje, hodnotí dopady a posuzuje nečinnost úředníků z hlediska trestního práva. Podle serveru mohli být poškozeni spotřebitelé energií, jejichž zájmy ERÚ podle zákona chrání. Vitásková kvůli prohřešku správních úředníků už loni vyměnila ředitele sekce ERÚ, pod niž správní odbor spadá, i šéfa samotného odboru. Celá skupina pracovníků podle ní profesionálně selhala, napsal Insider.

ERÚ se dostal do centra zájmu médií i politiků v roce 2010, kdy Českou republiku zasáhl tzv. solární boom. Za tento jediný rok vzrostl celkový instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v Česku čtyřnásobně na 1953 MW. Z auditu úřadu poté mimo jiné vyplynulo, že bývalí pracovníci ERÚ zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Škody můžou být v řádu desítek miliard korun.