Startupový fond ČEZ zainvestoval do francouzských vývojářů

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia

Investiční fond skupiny ČEZ Inven Capital získal minoritní podíl ve francouzské softwarové společnosti Cosmo Tech. Polostátní skupina o tom informovala v tiskové zprávě. Jde o první společnou investici s Evropskou investiční bankou, která do fondu loni nalila 50 milionů eur.

Ve společnosti Cosmo Tech získal fond minoritní podíl ve výši 18 milionů eur. Jeho přesné procento ale společnost neuvedla. Mezi dosavadní akcionáře patří například fondy BNP Paribas Developpement nebo Credit Agricole Creation.

„Firmu sledujeme poslední dva roky a mezitím vybudovala ve svém oboru unikátní řešení,“ uvedl výkonný ředitel Inven Capital Petr Míkovec. Aktuální investice není pro fond první na francouzském trhu. Inven Capital má už podíl v carsharingové platformě Vulog.

Globální technologická společnost Cosmo Tech se sídlem v Lyonu se specializuje na software pomáhající v řízení energetických sítí. 

Inven Capital je fond Skupiny ČEZ, se kterým investuje také Evropská investiční banka. Obě strany daly do fondu 50 milionů eur, ten tak disponuje celkem 100 miliony. Vyhledává investice do menších evropských inovačních firem v energetice. První z nich byl v roce 2015 vstup do bavorské firmy Sonnen, která vyrábí inteligentní bateriové systémy ke skladování energie pro domácnosti.