Stát může z Budvaru a státních lesů získat až 24 miliard korun

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Státní pokladna si může od firem vlastněných státem pomoci o více než o letošních sedm a půl miliardy korun. Největší částku by měly do rozpočtu poslat Lesy ČR, a to šest a půl miliardy. Dalších osm set milionů korun má připraven pivovar Budvar. A tři stovky milionů vložily do takzvaného fondu zakladatele již na jaře Vojenské lesy a statky. O návrhu, který má převod peněz umožnit, vláda bude jednat opět příští týden poté, co jednání o něm v pondělí odložila.

Na účtech firem ale leží podle zdrojů deníku E15 mnohem více. Podle těchto údajů disponovaly státní lesy k poslednímu září dlouhodobým finančním majetkem 2,8 miliardy korun a krátkodobým finančním majetkem ve výši 15,9 miliardy. V částce je započítán i případný letošní odvod.

U Budvaru je celková částka ve srovnání se státními lesy šestinová. Dlouhodobý finanční majetek má sice podobu podílů v dceřiných společnostech s téměř nulovou hodnotou. Krátkodobý finanční majetek ale na konci září činil 2,9 miliardy.

Zatím se neví, kolik si stát "vybere"

Kolik si bude stát a ministerstvo nárokovat, to ale zatím není jasné. Ministerstvo zemědělství nechtělo dotyčná čísla komentovat do doby, než se bude odvody opět zabývat vláda. Také mluvčí Budvaru Petr Samec uvedl, že v současné době firma nevidí důvod se k odvodu vyjadřovat.

Státu umožňuje čerpat peníze ze státních podniků novela přijatá loni. Do té doby to mohl stát učinit jen u svých akciových společností. Dosud peníze poslaly pouze Lesy ČR, a to loni šest miliard korun.

Příliš hořký Budvar?