Stát nakoupil masové konzervy od Hamé, firma jich dodá 120 tun

Hamé

Hamé Zdroj: Hame

Po třech letech a čtyřech pokusech konečně stát vybral firmu, která poskytne státním rezervám masové konzervy. Tříletou zakázku zahrnující dodávku 120 tun šunkových a vepřových konzerv a jejich ochranu a obměnu získala společnost Hamé. Správa státních hmotných rezerv za to zaplatí téměř 15 milionů korun. „Zdá se, že trh začal akceptovat přísnější podmínky, které u zakázek vypisujeme,“ řekl deníku E15 šéf správy Pavel Švagr.

První pokus o nákup 193 tun konzerv učinila správa v listopadu 2012 ještě před Švagrovým příchodem. Přihlásila se ale jediná firma, takže podle tehdejšího zákona musela správa tendr zrušit. Obdobně dopadla i soutěž vyhlášená předloni v prosinci.

Do tendru vypsaného loni v červnu se dokonce nepřihlásil vůbec nikdo – a to i přesto, že správa zakázku rozdělila na šest částí po třiceti tunách. Uspěla až nyní s tendrem vyhlášeným loni v říjnu, byť částečně. O třetinu zakázky na dodávku lančmítu se totiž opět nikdo nepřihlásil.

Soutěže na dodávky potravin začala správa vypisovat zhruba přede dvěma lety s cílem zvýšit zásoby potravin pro případ nouze. Správa ale zatím příliš úspěšná nebyla ani přes dělení zakázek na menší – loni zrušila pět tendrů a jen letos v lednu dalších pět. Podle správy je za nízkým zájmem nastavení přísnějších pravidel. Firmy tvrdí, že jsou prostě ekonomicky nevýhodné.

Příliš často se nehlásí ani Hamé. „I přes poměrně striktní pravidla pro tuto zakázku jsme ji vyhodnotili jako obchodně zajímavou i pro naši firmu, proto jsme se do soutěže přihlásili,“ uvedl mluvčí Hamé Petr Kopáček.

V poslední době se tak státu podařilo vybrat pouze dodavatele 500 tun sušeného mléka za 31 milionů korun, kterým se stala Olma z holdingu Agrofert.

Dalších šest částí zakázky na tři tisíce tun za 190 milionů ale kvůli nezájmu musel zrušit. Správa hmotných rezerv nicméně uzavřela i další tendr na nákup potravin, a to 600 tun mraženého masa. Dodá je společnost Mrazírny Plzeň-Dýšina za 55,7 milionu korun. Zrušené tendry hodlá správa vypsat znovu.