Stát pomůže Škodovce. Do Kvasin pošle dvě miliardy

V závodě automobilky Škoda Auto v Kvasinách začali vyrábět třetí generaci modelu Superb

V závodě automobilky Škoda Auto v Kvasinách začali vyrábět třetí generaci modelu Superb Zdroj: ctk

Do veřejné infrastruktury a rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny kvůli rozvoji závodu Škody Auto by měly z veřejných rozpočtů jít přibližně dvě miliardy korun. Automobilka investuje do zvýšení výroby kvasinského závodu přes sedm miliard korun.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka půjde do rozvoje zejména silniční a železniční infrastruktury v regionu zhruba 1,4 miliardy korun a dalších asi 600 milionů korun do vytvoření průmyslové zóny. Podporu vedle vlády poskytne i kraj.

„Podpora zóny je pozitivním signálem i pro další investory, které chceme do Česka získat,“ řekl Mládek. Připomněl, že veřejná podpora není přímou pobídkou pro Škodu Auto, ale jde o investice do veřejných staveb.

V továrně má postupně vzniknout 1300 nových pracovních míst a návazně asi 400 míst mezi regionálními dodavateli. V budoucích plánech má automobilka celkové investice do závodu až 13 miliard korun.

V závodě automobilky Škoda Auto v Kvasinách začali vyrábět třetí generaci modelu SuperbV závodě automobilky Škoda Auto v Kvasinách začali vyrábět třetí generaci modelu Superb | ctkJeden z prvních sériových vozů třetí generace Škody Superb v Kvasinách (foto: ČTK).

Stát, zastoupený premiérem Bohuslavem Sobotkou, Královéhradecký kraj a Škoda Auto dnes v Kvasinách na Rychnovsku podepsaly memorandum o spolupráci na rozvoji zóny. Podle Sobotky se vláda nezříká ani případných přímých pobídek pro investory. „I do budoucna počítáme s tím, že budeme poskytovat přímé podpory na základě zákona o investičních pobídkách,“ řekl Sobotka.

V rámci podpory veřejné infrastruktury jsou v plánu například výstavby obchvatů Častolovic, Opočna a Rychnova nad Kněžnou. Průmyslová zóna bude mít rozlohu 52 hektarů v lokalitě v blízkosti závodu automobilky. Zaplnění zóny bude v režii kraje a předpokládá se, že ji obsadí hlavně firmy navázané na automobilku.

Kraj již pro průmyslovou zónu začal vykupovat pozemky. „Zhruba 30 procent pozemků již je pod smlouvami, dalších asi 30 procent je v závěrečné fázi jednání,“ řekl ČTK vedoucí průmyslových zón Královéhradeckého kraje Pavel Tichý. Majitelům kraj nabízí 220 korun za metr čtverečný. Tichý však upozornil, že cena nemusí být pro všechny pozemky stejná, protože ji ovlivňuje řada dalších faktorů, například bonita půdy.

Kvasinský průmyslový areál:

Podle šéfa představenstva Škody Auto Winfrieda Vahlanda závod v Kvasinách zažije do roku 2018 největší modernizaci a rozšíření v celé své 81leté historii. „Vítáme plánovaná opatření pro zlepšení infrastruktury, které závodu, jeho zaměstnancům i celému Královéhradeckému kraji zajistí další silný vítr do zad,“ prohlásil Vahland.

Kvasinský podnik Škody má nyní asi 4500 kmenových zaměstnanců, celkem dává práci více než 5000 lidí. V současnosti závod vyrábí modely Superb, Yeti a Roomster. Loni závod vyrobil 166 200 vozů. Postupně by se produkce měla zvýšit až zhruba na 280 tisíc aut podle aktuální poptávky.