Stát tipuje nové trhy, Hamé hledí na Senegal

Hamé se prosazuje v Africe

Hamé se prosazuje v Africe

Plány jednoho z největších českých producentů potravin, firmy Hamé, na expanzi do Afriky se zřejmě rozrostou o další perspektivní zemi – Senegal. Tento západoafrický stát je významným producentem a vývozcem rajčat, nemá ale příliš vybudovaný zpracovatelský průmysl. Výrobky ze zpracovaných rajčat tak stát s 11 miliony obyvatel naopak dováží.

Senegal se proto stal jednou ze zemí, které vytipovalo české ministerstvo zahraničí jako perspektivní pro tuzemské producenty a investory, jako například pro výrobce kečupů, protlaků a řady dalších výrobků.

Firma Hamé nedávno oznámila, že považuje rovníkovou Afriku, zejména Kongo a Nigérii, za velmi perspektivní trh a hodlá se na něm uchytit. Nyní zpracovává analýzy tamních trhů a podmínek, na základě kterých bude hledat spolehlivé partnery pro byznys.

„Příklad Senegalu je určitě zajímavý a oceňuji, že státní administrativa aktivně hledá příležitosti pro expanzi českých firem,“ řekl deníku E15 generální ředitel Hamé Martin Štrupl. „Celou situaci musíme nejdříve důkladně zanalyzovat a propočítat ekonomicky,“ dodal.

Analýzy ukážou, zda by bylo vhodnější do pět tisíc kilometrů vzdáleného Senegalu vyvážet kečupy, nebo jiné výrobky. „Na větší vzdálenosti se vyplatí vyvážet spíše prémiovější produkty s vyšší přidanou hodnotou, například kojenecké výživy, masové konzervy a hotová jídla,“ podotkl Štrupl.