Stát zarazí plýtvání uhlím

těžba uhlí

těžba uhlí Zdroj: profimedia.cz

Do bitvy o uhlí a jeho efektivnější využití vstupuje stát. Výrobci elektřiny, kteří nedosáhnou dostatečně vysoké energetické účinnosti při spalování hnědého uhlí, budou zřejmě muset hradit zvláštní poplatek operátorovi trhu. Příslušný návrh předložil poslanec František Sivera (ODS) po dohodě s ministerstvem průmyslu.

„Chceme, aby se také více vyplácela kombinovaná výroba elektřiny a tepla,“ řekl Sivera. To je důležité pro teplárny, které nyní bojují o dodávky i cenu uhlí s těžařskou společností Czech Coal Pavla Tykače.

Podporu Siverovu návrhu potvrdil deníku E15 také ministr průmyslu Martin Kuba. „Jde o zásadní vzkaz českého státu, že nechceme spalovat uhlí s mizernou účinností,“ zdůraznil. Podle dostupných informací má Siverův pozměňovací návrh k novele zákona o hospodaření energií dostatečnou podporu.

Výši nového poplatku určí až budoucí prováděcí předpis, očekává se, že by minimální účinnost využití energie mohla být stanovena kolem 25 procent. Kupříkladu modernizované elektrárny ČEZ by s tímto kritériem neměly mít problém a tuzemská energetická jednička souhlasí s tím, že by měla dosáhnout vyšší účinnosti ve všech svých zdrojích.

„Jsme zastánci toho, že nízkoúčinné pálení není nejlepší způsob, jak využívat uhlí. Jako systémový prvek tento návrh dává smysl,“ uvedl šéf pro strategii ČEZ Pavel Cyrani. Kondenzační výrobu elektřiny, kterou si dnes přivydělávají na společnou výrobu tepla a elektřiny, by pak měly omezit také teplárny.

Vybraný poplatek by měl sloužit právě k podpoře kombinované výroby. I ta by se podle návrhu poslance Sivery zvýšila. Teplárny již delší dobu uvádějí, že právě tato podpora není dostatečná, pokud český stát chce ve stále méně příznivém evropském prostředí zachovat tuzemský systém centrálního zásobování teplem.

Na druhé straně zaznívá i obava, že nový poplatek splní svůj účel jen částečně – zabrání sice málo účinné kondenzační výrobě elektřiny, která se přestane vyplácet, ale tím se ani nevyberou peníze na podporu kombinované výroby. Otazník, kde vzít finance na silnější podporu společné výroby elektřiny a tepla, tedy úplně nezmizí.

Sivera uvádí, že návrh nové „platby za nesplnění minimální účinnosti užití energie při spalování hnědého uhlí“ byl projednán také s ministerstvem financí. Právě úřad Miroslava Kalouska se dříve stavěl proti tomu, aby vznikala jakákoli nová daň, forma platby operátorovi trhu by ale mohla být přijatelná.

Teplárny a těžaři dnes za účasti ministerstva průmyslu jednají, jak lépe využít hnědé uhlí, které se nachází před územními limity těžby uhlí. Zároveň by se tak mělo ukázat, za jakých okolností by bylo nutné tyto limity prolomit.