Stěnování místo chodbicování. Severní energetická začne s výhodnější těžbou

Slavnostní uzavření dolu Centrum na Mostecku

Slavnostní uzavření dolu Centrum na Mostecku Zdroj: CTK

Úsilí Severní energetické zlevnit plánovanou hlubinnou těžbu hnědého uhlí v bočním svahu lomu ČSA se naplnilo. Obvodní báňský úřad v Mostě firmě, která se začleňuje zpět do společnosti Czech Coal, povolil přejít z méně výhodné metody chodbicování na levnější stěnování. Ročně by společnost Jana Dienstla a Pavla Tykače měla takto získat navíc 200 tisíc tun uhlí. Těžba by měla skončit v roce 2022 současně s koncem povrchového dobývání.

Předností metody stěnování je vyšší výtěžnost, která se pohybuje kolem 80 procent dostupných uhelných zásob. Stejným způsobem se těžilo také v nedávno zavřeném hlubinném dole Centrum. Chodbicování má výtěžnost jen dvacet procent. Změna technologie z chodbicování na stěnování se vytvoří dvě poklesové kotliny, uvádí Severní energetická v žádosti o posouzení dopadu záměru na životní prostředí. Podle báňského úřadu to ale nepředstavuje překážku pro těžbu.

Při plánování hlubinné těžby nenarazila Severní energetická na odpor. Proti se během zjišťování dopadů plánů na životní prostředí nikdo nevyslovil.

Ochrana zámku Jezeří

Hlubinná těžba se bude odehrávat v severozápadní části lomu ČSA, kde báňský úřad už dříve stanovil ochranný pilíř, který má chránit krušnohorský zámek Jezeří a související památky. Letos v březnu báňský úřad umožnil Severní energetické zavrtat se do ochranného pilíře hlouběji, než původně rozhodl.

Geotechnické analýzy podle úřadu prokázaly, že rozšíření ochranného pásma, do něhož těžba nesmí zasáhnout, o 300 metrů bylo zbytečné. Totéž se týká také druhého ochranného pilíře, který chrání obec Černice.

Severní energetická těží v lomu ČSA zhruba tři miliony tun hnědého uhlí ročně. Přístupných je ještě dalších zhruba 25 milionů tun uhlí. Loni vláda odmítla zrušení limitů těžby, které brání postupu rypadel přes obce Černice a Horní Jiřetín směrem k Litvínovu, kde je pod povrchem 287 milionů tun kvalitního hnědého uhlí. Firma proto pokračuje v přípravách na útlum lomu a těžební činnosti.