Stock kvůli ztrátě zvýší základní kapitál

likérka Stock

likérka Stock Zdroj: ctk

Celková ztráta jedničky mezi tuzemskými likérkami, Stocku Plzeň-Božkov, dosáhla loni 487,4 milionu korun. Podle závěrů květnové mimořádné valné hromady je prodělek tak vysoký, že při jeho zaplacení z firemních zdrojů by neuhrazená ztráta stále přesahovala polovinu základního kapitálu firmy. V takovém případě jsou jednatelé podle zákona povinni navrhnout zrušení společnosti nebo přijmout jiná opatření.

„Již na konci roku 2011 došlo k přefinancování skupiny, v rámci kterého se podstatně snížily úvěry v cizích měnách, aby do budoucna nedocházelo k tak velkým kurzovým ztrátám. A v nejbližších týdnech bude také zvýšen základní kapitál společnosti,“ řekl deníku E15 mediální zástupce Stocku Jiří Janoušek.

Ztrátu způsobil hlavně odpis oceňovacího rozdílu, který jen loni činil 356,1 milionu korun, k nabytému majetku v rámci pět let staré akvizice Stocku americkou investiční společností Oaktree Capital Management. Oceňovací rozdíl je rozdíl, který vznikl při akvizici mezi reálnou hodnotou firmy podle ocenění znalcem a kupní cenou.

Podle českých standardů je Stock povinen tento rozdíl každý rok odepisovat, zatímco mezinárodní standardy požadují jen každoroční testování, zda hodnota rozdílu nemá být jednorázově upravena. „Jedná se ale o čistě účetní operaci, která nemá žádný vliv na hotovost a peněžní toky a nijak neovlivňuje finanční zdraví a stabilitu podniku,“ podotkl Janoušek. O tom svědčí i to, že provozní zisk Stocku loni stoupl o sedmnáct procent na 54,2 milionu korun.

Dalším důvodem ztráty je ale také kapitálová struktura firmy, která byla v minulosti tvořena z velké části dlouhodobými úvěry v cizích měnách. To znamenalo loni i dříve značné finanční náklady v podobě úroků a poplatků a také kurzové ztráty.