Strojírny Excon Steel z Hradce Králové jsou v konkurzu

Strojírny Excon Steel, které sídlí v Praze a výrobní závod mají v Hradci Králové, jsou v konkurzu. Firma se v rámci insolvenčního řízení snažila svou tíživou situaci řešit reorganizací. Nakonec ale v polovině ledna požádala Městský soud v Praze o prohlášení konkurzu a soud jí vyhověl. V podniku pracuje asi 160 lidí. Zhruba 190 věřitelů po úpadci žádá 698 milionů korun.

Insolvenční správce David Jánošík řekl, že jednou z variant řešení konkurzu je pokračování provozu závodu a prodej podniku v chodu. Redukci počtu zaměstnanců nevyloučil. O dalším postupu bude muset rozhodnout věřitelský výbor, uvedl. Firma již v prosinci nahlásila úřadu práce propuštění asi 80 lidí. K němu ale nakonec nedošlo a výpovědi rozdány nebyly. Podle úřadu práce jsou lidé z kovovýroby nyní na trhu práce žádaní, takže by případní propuštění měli mít šanci najít novou práci.

Do insolvence se Excon Steel dostala loni v červenci na podnět přepravní společnosti MAXiTRANS. Strojírny se k návrhu následně připojily s tím, že ztratily schopnost hradit splatné závazky z provozu. Soud firmě v srpnu povolil řešit úpadek reorganizací. Firma ale žádný reorganizační plán nepředložila. Ač jednala s několika investory, žádný do financování její reorganizace nevstoupil.

Nevydařený kontrakt způsobil problémy

Strojírny se do problémů dostaly zejména kvůli nevydařenému kontraktu na výrobu konstrukcí pro větrné elektrárny pro německou firmu. Kvůli neodebrání a neuhrazení téměř poloviny zakázky se EXCON Steel dostala do platební neschopnosti. Na německou firmu poddala žalobu u tamního soudu na uhrazení škody téměř sto milionů korun.

Znalec hodnotu majetku úpadce vyčíslil na 195 milionů korun. Jediným zajištěným věřitelem je Unicredit Bank s pohledávkou 145 milionů korun, znalcem oceněný zajištěný majetek má hodnotu 156 milionů. Nezajištění věřitelé tak z konkurzu zřejmě získají jen symbolické uspokojení.

Firma vyrábí také speciální ocelové konstrukce

Excon Steel mimo jiné vyrábí speciální ocelové konstrukce. Firma měla být například jedním z dodavatelů při plánované dostavbě temelínské elektrárny, když podepsala dohodu o budoucí spolupráci s francouzskou společností Areva i americkým Westinghousem. Projekt byl ale zastaven.

Firma byla v minulosti součástí kolosu hradeckých strojíren ZVU, z nichž se vydělila při restrukturalizaci ZVU v roce 1997 pod názvem ZVU Chemie. V roce 1999 ZVU Chemii koupila rakouská Böhler Hochdrucktechnik, v roce 2001 ZVU Chemie zkrachovala. O dva roky později podnik v rámci konkurzu ZVU Chemie koupila pražská inženýrská skupina Excon. V roce 2013 měla Excon Steel obrat 324 milionů korun a zaměstnávala v průměru 261 lidí. V roce 2012 měla obrat 577 milionů a 270 zaměstnanců.