Suchoj dodá letadla za miliardu dolarů irským aerolinkám CityJet

Výroba Suchoje Superjet

Výroba Suchoje Superjet Zdroj: CC BY-SA 2.0: Artem Katranzhi

Irské regionální aerolinky CityJet vybaví svou flotilu ruskými letadly. Podle smlouvy, jejíž hodnota se pohybuje kolem jedné miliardy dolarů (23,7 miliardy korun), koupí aerolinky 15 letadel Suchoj Superjet 100 a získají opci na koupi dalších deseti. Oznámila to společnost United Aircraft Corporation, která je mateřskou firmou výrobce letadel Suchoj.

První čtyři letadla mají irské aerolinky obdržet v prvním čtvrtletí příštího roku, zbývající pak v průběhu roku 2017, informoval zpravodajský server RT. Letadla s 98 sedadly jsou vhodná na krátké až střední lety, jejich dolet činí 4500 kilometrů. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) udělila těmto letadlům certifikaci v únoru 2012.

Suchoj už dříve uvedl, že jedná také s egyptskými aerolinkami EgyptAir o prodeji 12 letadel Superjet 100 s opcí na koupi dalších 12. Superjet je konkurentem letadel brazilské společnosti Embraer a kanadské Bombardier. Letadlo bylo vyvinuto ve spolupráci s italským výrobcem letecké a vojenské techniky Finmeccanica a je prvním letadlem pro osobní dopravu vyrobeným v Rusku od rozpadu Sovětského svazu.