Švédský Trelleborg kupuje za 31 miliard český gumárenský holding ČGS

Mitas

Mitas Zdroj: Anna Vackova, E15

Strojírenská skupina Trelleborg podepsala dohodu o převzetí českého gumárenského holdingu ČGS Holding. Celková hodnota transakce činí zhruba 10,9 miliardy švédských korun (31,4 miliardy korun), oznámila dnes mezinárodní skupina, která se zaměřuje na technologie polymerů a působí ve více než 40 zemích. Uzavření obchodu závisí na souhlasu příslušných úřadů. Dokončen by mohl být v první polovině příštího roku.

Sloučená skupina bude mít přibližně 23 tisíc zaměstnanců. Trelleborg, který nyní zaměstnává zhruba 16 500 lidí, se převzetím ČGS a její dceřiné firmy Mitas stane světovým lídrem na trhu zemědělských pneumatik. Také posílí svou pozici v oblasti průmyslových pneumatik.

„ČGS a její solidní aktivity v oblasti zemědělských a průmyslových pneu a řešení na bázi polymerů posílí a doplní vůdčí pozice Trelleborgu v řadě stávajících oblastí,“ řekl generální ředitel Trelleborgu Peter Nilsson.

Dvoumiliardový zisk

Holding ČGS, který vlastní byznysmeni Tomáš Němec a Oldřich Šlemr, loni z téměř sedmnáctimiliardových tržeb vytvořil čistý zisk 2,1 miliardy korun. Podnik má sídlo v Praze a 13 výrobních míst v Evropě a v Severní Americe. Jeho dceřiná společnost Mitas je přední evropský výrobce zemědělských pneumatik, ve svých továrnách v Česku, Srbsku a v USA vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly.

Dceřiná firma Rubena se zabývá výrobou produktů z technické pryže, například manžety či pryžového těsnění. Slovinská součást Savatech, kterou holding koupil v roce 2012, vyrábí gumárenské směsi, dopravníkové pásy, gumové profily a motocyklové pláště. Celkově ČGS zaměstnává zhruba 6300 lidí.

„Společnost Trelleborg je důvěryhodným strategickým partnerem, který má komplexní vizi rozvoje holdingu ČGS. Jsme si jisti, že gumárenská výroba realizovaná ve společnostech Mitas, Rubena a Savatech bude svěřena do správných rukou,“ uvedla mluvčí ČGS Holding Věra Bechyňová.

Zdvojnásobení příjmu

Skupina Trelleborg odhaduje, že z hlediska nákladů se efekty v důsledku akvizice projeví postupně v průběhu příštích tří let a budou přesahovat 300 milionů švédských korun ročně (866 milionů korun). Od akvizice si mimo jiné slibuje, že její divize Wheel Systems zvýší svůj příjem na téměř dvojnásobek. Wheel Systems vyrábí pneumatiky a kola pro traktory či lesní techniku. V období od ledna do září utržila 3,3 miliardy SEK.

Trelleborg, jehož ústředí se nachází ve stejnojmenné obci na jihu Švédska, má kromě pneu ještě další čtyři hlavní podnikatelské oblasti. Produkty na bázi polymerů poskytuje například v oblasti těžby ropy a zemního plynu. Nabízí také těsnicí systémy pro letecký a kosmický průmysl či řešení ve výrobě tkanin potažených polymery nebo hadicových systémů. Převzetí českého holdingu je letos jeho zatím pátou akvizicí.

ČGS Holding
- Současná gumárenská skupina začala vznikat v polovině 90. let, jejím základem byl někdejší Barum (část vyrábějící pneumatiky pro silniční vozidla je nyní součástí koncernu Continental). Původní Barum Holding se v roce 1996 přejmenoval na Českou gumárenskou společnost, na jejíchž základech vznikl po postupném získávání dalších továren současný ČGS Holding, oficiálně zapsaný do obchodního rejstříku v roce 2011.

- Skupina vyrábí celou škálu gumových produktů, hlavní část připadá na pneumatiky pro zemědělskou techniku nebo stavební stroje, v tomto oboru patří holding k evropské špičce. Kromě tradiční české značky Mitas produkuje pneumatiky i pod značkou Continental, jejíž otrokovickou výrobu zemědělských plášťů převzala ČGS v roce 2004. Pod ČGS Holding patří také výrobce cyklistických plášťů a technické pryže Rubena, skupina vyrábí také motocyklové pláště.

- Kromě České republiky vyrábí ČGS Holding i v zahraničí. V srpnu 2008 koupil srbského výrobce mimosilničních plášťů Rumaguma, v dubnu 2012 pak otevřel zcela novou továrnu na zemědělské pláště v americké Iowě. Výrobce technické pryže Rubena pak má závod i v Mexiku. Před třemi roky koupil ČGS Holding i slovinskou firmu Savatech, která vyrábí motocyklové pneumatiky, kaučukové směsi a pryžové součástky.

- Tržby skupiny, která zaměstnává přibližně 6300 lidí, loni dosáhly 16,8 miliardy korun a vykázala čistý zisk 2,1 miliardy. Podobné výsledky skupina očekává i letos.

- Dosavadními majiteli holdingu jsou Tomáš Němec a Oldřich Šlemr, každý z nich drží 50 procent akcií. Němec se v minulosti angažoval i v provozování českých lyžařských středisek, v roce 2013 ale své podíly ve společnosti Snowhill (provozovatel šesti menších areálů) a i v provozovateli lyžařského centra ve Špindlerově Mlýně prodal.
Trelleborg AB
- Švédský koncern Trelleborg je mezinárodní skupina, která se zaměřuje na technologie polymerů, produkci výrobků z gumy a dalších syntetických materiálů. Společnost byla založena v roce 1905 a má ústředí v jihošvédském Trelleborgu.

- Trelleborg se specializuje na mimosilniční pláště a je největším světovým výrobcem superelastických kol pro manipulační techniku. Vyrábí pneumatiky pro lesní, průmyslové a zemědělské stroje, v roce 1998 koupil divizi zemědělských pneumatik od italské Pirelli.

- Působí ve více než 40 zemích světa a zaměstnává přes 15.800 lidí. Roční obrat koncernu činí zhruba 2,1 miliardy eur, tedy přibližně 57 miliard korun.

- Na českém trhu firma nabízí například nejrůznější druhy gumových výrobků, mezi nimi i těsnění pro stavebnictví. Některá z nich užívaná jako ochrana před úniky tepla v oknech a dveřích jsou známá jako takzvané švédské těsnění.

- V ČR má koncern samostatné výrobní společnosti v Rakovníku a Hrádku nad Nisou.

- V roce 2003 Trelleborg jednal s německým výrobcem pneumatik a autodílů Continental o spolupráci při výrobě pneumatik pro zemědělské stroje, což se mělo týkat převzetí části výroby českého Barumu Continental v Otrokovicích, který nakonec převzala Česká gumárenská společnost (ČGS).