Světlíkův klíčový byznys, Vítkovice Cylinders, byl rekordně úspěšný

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: Martin Pinkas

Společnost Vítkovice Cylinders ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) podle předběžných výsledků loni zvýšila meziročně tržby o zhruba osm procent na téměř 2,5 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA firmě stoupl o 35 procent na téměř 250 milionů korun. Jde o nejlepší výsledek v historii firmy. Sesterská polská lahvárenská firma Vítkovice Milmet zvýšila zisk o polovinu.

„Vítkovicím Milmet dosáhly tržby zhruba 1,2 miliardy, meziročně o 100 milionů korun více. Ziisk narostl o 50 procent na 150 milionů korun,“ uvedl Jerzy Kościelniak, generální ředitel společnosti Vítkovice Cylinders.

Obě společnosti tvoří jádro takzvané lahvárenské části skupiny VMG. Ve vývoji vítkovické skupiny je tato část s 950 lidmi klíčová, protože právě ona vytvořila základ, ke kterému od roku 2003 postupně přibyly privatizované strojírenské Vítkovice, Hutní montáže a silná IT část, fúzovaná do dnešní společnosti Vítkovice IT Solutions.

Vítkovice Cylinders jsou jedním z největších světových výrobců bezešvých ocelových lahví. Jsou také významným producentem tlakových nádrží či vysokotlakých akumulátorů. Celá skupina Vítkovice Machinery Group má víc než 8000 zaměstnanců. Tvoří ji firmy s ročním obratem přes 25 miliard korun. V roce 2014 měla skupina konsolidovaný zisk 479 milionů korun.