Světlomety z Česka: milionové série, miliardové obraty

světlomety

světlomety Zdroj: Profimedia.cz

Tuzemští výrobci každým rokem vyvezou světlomety pro nové automobily i jako náhradní díly za zhruba 27 miliard korun. Výroba v České republice roste – s drobným výkyvem v roce 2011 – nepřetržitě už osm let. Za rok producenti zhotoví šestnáct milionů předních světel. Země se podle odhadu podílí zhruba jednou desetinou na celosvětové produkci.

Světlomety z Česka lze nalézt v autech běžných značek stejně jako v nejluxusnějších vozech, například v Bugatti Veyron, Jaguar XK nebo Bentley Continental GT. Čtyři největší společnosti – Varroc Lighting Systems (bývalý Autopal), Hella Autotechnik Nova, Koito, Automotive Lighting – zaměstnávají tisíce lidí ve výrobě i ve výzkumu.

„Obrat společnosti za loňský kalendářní rok činí 7,9 miliardy korun,“ konstatoval Kamil Plaček z mohelnické společnosti Hella Autotechnik Nova. „Tržby za fiskální rok včetně odhadu za březen, tedy od dubna 2013 do března 2014, jsou 8,6 miliardy korun,“ sdělila Kateřina Škopková z firmy Varroc Lighting Systems.

U dvou zbývajících výrobců nejsou ještě informace za loňský rok dostupné, ale Automotive Lighting očekávala desetiprocentní meziroční nárůst tržeb, když v roce 2012 utržila 7,1 miliardy korun. Také firma Koito po mírném poklesu v předloňském roce začala růst. „Nyní jsme ve fázi významného zvýšení objemu výroby,“ sdělil představitel společnosti Zdeněk Šíma.

Svítivé diody LED obsazují území žárovek

„V loňském roce jsme vyrobili přes čtyři miliony světlometů a téměř 290 tisíc zadních svítilen,“ zdůraznil Kamil Plaček ze společnosti Hella Autotechnik Nova. „Pětasedmdesát procent produkce směřovalo do koncernu Volkswagen, do BMW jedenáct procent a do Ruska tři procenta.“

Varroc Lighting Systems vyrobí ve svých závodech v Novém Jičíně a v Ostravě ve fiskálním roce, který končí letos v březnu, dvanáct milionů světlometů, zadních svítilen a související světelné techniky.

výrobci světlometůvýrobci světlometů

Automotive Lighting sídlí v jihlavské průmyslové zóně Pávov, kde předloni vyrobil 4,5 milionu světlometů a podobný výsledek lze očekávat i za loňský rok. Souvisí to s rozjezdem produkce světlometů plně osazených svítivými diodami (Full-LED), jejichž hlavní výhodou jsou kvalitnější světelné charakteristiky pro přední evropské automobilky (například BMW, Mercedes, Volkswagen). V nedaleké obci Střížov vyrábějí v dalším závodě světlomety pro trh náhradních dílů.

Světlomety ze závodu společnosti Koito u Žatce jsou vidět například na sportovních vozech Porsche nebo autech prémiové značky Audi.

Když do tmy, tak už s elegancí

Velká výhoda společností usazených v České republice spočívá v tom, že si výzkum a vývoj zajišťují samy, nejsou to jen montovny světových společností. Společnost Varroc Lighting Systems tak ve výzkumu a vývoji zaměstnává kolem 370 inženýrů
a Hella Autotechnik Nova 424 lidí.

Ve firmě Automotive Lighting v loňském roce zvýšili počet odborných pracovníků o čtyři desítky a na vývoj předloni vynaložili 124 milionů korun. Společnost Koito přišel vývoj na 26 milionů korun.

Neustále se totiž zvyšuje složitost světlometů. Zatímco ještě počátkem osmdesátých let se světlomet skládal z nějakých patnácti dílů, nejnovější typy obsahují zhruba 330 vesměs složitějších dílů. Ve výrobě se kromě toho prosazují nové modely Full-LED. Vývojářské týmy se také věnují například výzkumu adaptivních dálkových světel napojených na kameru nebo osvětlovacích řídicích jednotek.

Dodavatelé podle značek
» Varroc Lighting Systems – Bentley, Buick, Cadillac, Citroën, Dodge, Eicher, Ford, GM, Haima, Chery, Chevrolet, Chrysler, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mahindra, Mercedes, Nissan, Opel, Peugeot, Škoda, Tata, Volkswagen, Volvo
» Hella Autotechnik Nova – Volkswagen, Škoda, Audi, Seat, BMW, Ford, Daimler, Jaguar, Land Rover
» Automotive Lighting – BMW, Honda, Kia, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Renault, Škoda, Volkswagen
» Koito – Toyota, Suzuki, Renault, Nissan, Daimler, Audi, Porsche, Land Rover Pramen jednotlivé společnosti