Temelín jede po modernizaci na nejvyšší výkon v historii

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Jaderná elektrárna Temelín dosáhla svého dosud nejvyššího výkonu. Letos skončila rozsáhlá modernizace obou výrobních bloků a její původní projektový výkon se zvýšil z 1962 megawatt na 2158. Od páteční noci po odstávkách poprvé souběžně naplno pracují modernizované turbíny obou temelínských bloků. Podle šéfa elektrárny Bohdana Zronka to ale nemusí být hraniční výkon.

Za 15 let provozu zvýšil Temelín podle Zronka výkon o deset procent, konkrétně o 196 MWe. „To už odpovídá velkému uhelnému bloku. Přitom jsme nezabrali ani metr čtvereční půdy, nespálíme ani tunu uhlí navíc, pouze jsme lépe využili existující zařízení. Bezpečnost a zvyšování efektivity je pro nás nikdy nekončící příběh. Tak, jak se například zvyšuje bezpečnost vozidel a zdokonalují dostupné technologie, i my stále hledáme možnosti jak být bezpečnější a efektivnější,“ uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Poprvé elektrárna zvýšila výkon v roce 2007 díky novým vysokotlakým rotorům turbíny. Čtyři procenta přineslo využití projektových rezerv v roce 2013 a další dvě procenta letošní dokončení modernizace turbíny v nízkotlaké části. Do úprav ČEZ investoval 4,5 miliard korun. Díky modernizacím jihočeská elektrárna zásobuje elektřinou dalších více než půl milionu českých domácností.

Nejvyšší roční výrobu letos elektrárna nepřekoná

I přes rekordní výkon ale kvůli prodloužení odstávky druhého bloku elektrárna nepřekoná dosud nejvyšší roční výrobu elektřiny z roku 2012, která dosáhla 15,3 miliardy kilowatthodin elektřiny. Od začátku roku jí Temelín dodal do sítě 14,95 miliard kWh elektrické energie. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby.

Odstávka prvního bloku trvala plánovaných 47 dnů. Zaměstnanci vyměnili čtvrtinu paliva, dokončili opatření vycházející z takzvaných stres testů po havárii v japonské Fukušimě a zkontrolovali řadu zařízení včetně jedné z chladicích věží. Minulý týden jej operátoři připojili zpět do sítě.

Odstávka na druhém výrobním bloku byla letos komplikovaná. Začala 17. dubna, ale kvůli opravám v nejaderné části se nečekaně dlouho protáhla. Na plný výkon najel blok 19. srpna. To také způsobilo to, že oba bloky byly v létě odstaveny souběžně na neplánovaných 27 dnů.