Tendr Teplárny Liberec za 63 milionů vyhrála její „sestra“

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Teplárna Liberec vybrala vítěze veřejné zakázky na nový kogenerační zdroj na výrobu elektřiny a tepla za 63,1 milionu korun. Dodá ho její sesterská společnost MVV enservis ze skupiny MVV Energie CZ. Stavba v liberecké čtvrti Františkov je součástí půlmiliardového projektu modernizace systému centrálního vytápění.

Tendru se podle mluvčí společnosti MVV Energie CZ Pavly Kutlu zúčastnily tři společnosti a nejlépe splnila zadaná kritéria, jimiž byla podle registru Centrální adresa hospodářsky nejvýhodnější nabídka, právě společnost MVV enservis. Další kritéria byla podle Kutlu technická, časová a finanční.

„Skupina MVV Energie CZ realizovala již několik veřejných zakázek pro výstavby kogeneračních zdrojů a jejich vítězi se staly různé společnosti,“ upozornila mluvčí.

Teplárna má v plánu vybudovat tři samostatné plynové kogenerační jednotky, které budou vyrábět levnější teplo a elektřinu. Projekt revitalizace je rozdělen do tří částí. První, pilotní fáze, začala letos v červnu. „Předpokládaný termín dokončení výstavby a zahájení kogenerační výroby je na jaře 2013,“ konstatovala Kutlu.

:

Realizace dalších dvou fází bude zahájena podle mluvčí po uzavření vzájemných dohod mezi akcionáři společnosti Teplárna Liberec. „V tuto chvíli tedy nejsou zadané žádné další veřejné zakázky pro realizaci dalších dvou fází projektu,“ doplnila. Za předpokladu, že se uskuteční všechny fáze projektu v rozsahu, ve kterém jsou nyní plánovány, odhadla celkové snížení ceny tepla v Liberci o 32 korun za gigajoule. V současnosti se pohybuje okolo 512,33 koruny za gigajoule. „Snížení ceny však přepočítáme podle skutečných podmínek po dokončení celého projektu,“ sdělila serveru E15.cz Kutlu.

Tři nové zdroje by v rámci decentralizace sytému centrálního vytápění měly vyrůst v libereckém Františkově, Vratislavicích a oblasti Pavlovice - Ruprechtice. Centrum města bude zásobovat teplem liberecká spalovna. Tepelné ztráty celého systému by se měly díky novým zdrojům tepla snížit o třetinu a z města by mělo být odstraněno více než tři kilometry nadzemních parovodů.