Tesla chce v Německu prodávat až 10 tisíc elektromobilů ročně

Tesla na ženevském autosalonu

Tesla na ženevském autosalonu Zdroj: CC BY-SA 3.0 Clement Bucco-Lechat via Wikimedia

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors hodlá do roku 2015 dosáhnout v Německu ročního prodeje kolem 10.000 vozů. Uvedl to generální ředitel společnosti Elon Musk v rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag.

„Mám důvěru v německé spotřebitele,“ prohlásil Musk. „Naše síť stanic pro rychlé dobíjení by měla do konce března 2014 pokrývat zhruba polovinu Německa a do konce roku 2014 celé Německo,“ dodal. Tesla by podle něj měla mít do konce příštího roku v Německu 25 prodejců.

Elektromobil Model S společnosti Tesla se začal v Evropě prodávat v polovině srpna. V září se stal nejprodávanějším automobilem v Norsku, kde předstihl i německý Volkswagen Golf.

Model S se v Německu prodává za přes 71 tisíc eur (přes 1,8 milionu korun). Tesla nyní pracuje na elektromobilu třetí generace, který by měl stát 30 až 35 tisíc dolarů (zhruba 560 až 650 tisíc korun). Vývoj tohoto vozu chce dokončit do roku 2017.

Zakladatel automobilky Elon Musk představuje Teslu německému trhu

Elektromobilita má podporu Merkelové, motoristé jsou skeptičtější

Německá kancléřka Angela Merkelová v květnu potvrdila, že plánuje dostat do konce tohoto desetiletí na německé silnice milion elektromobilů. V loňském roce se přitom v Německu prodalo méně než 3000 elektromobilů. Prodej elektromobilů zůstává na nízké úrovni kvůli vysokými nákladům a omezené délce jízdy.

Podle letošního průzkumu německého autoklubu ADAC se nyní němečtí motoristé staví k elektromobilům mnohem skeptičtěji než před dvěma lety a jsou méně ochotni smířit se s potížemi, jako je například dlouhá doba nabíjení baterie.