Tesla kvůli investicím do vývoje aut prohloubila ztrátu

Elektromobil Tesla

Elektromobil Tesla Zdroj: Tesla Motors

Americký výrobce luxusních elektrických aut Tesla Motors Inc. prohloubil ve druhém čtvrtletí ztrátu na 61,9 milionu dolarů (1,3 miliardy korun) z loňských srovnatelných 30,5 milionu dolarů. Důvodem byly investice do vývoje vozů. Příjmy automobilky však vzrostly o 89 procent na 769,3 milionu dolarů.

Tesla ve druhém čtvrtletí vyrobila rekordních 8763 svých sedanů Model S. Zákazníkům jich pak dodala 7579, což byl rovněž rekord. Model S je v současnosti jediným vyráběným vozem automobilky, na jaře příštího roku hodlá zahájit prodej crossoveru Model X.

Firma dodala, že není schopná udržet tempo s rostoucí poptávkou v Severní Americe a Evropě. Plánuje proto rozšířit svůj montážní Závod ve Fremontu. V současnosti je kapacita výroby téměř 1000 vozů týdně a do konce roku 2015 se má zvýšit na 100 tisíc vozů ročně. V letošním roce mají investice činit 950 milionů dolarů.

Stavba gigatovárny se blíží

Tesla kvůli urychlení výroby svých vozů také plánuje postavit v USA velkou továrnu na baterie. Investice do gigazávodu, jak automobilka továrnu nazývá, má činit pět miliard dolarů. Partnerem automobilky bude japonský výrobce elektroniky Panasonic, který se má na této investici podílet 30 až 40 procenty. Továrna by se měla otevřít v roce 2017, zaměstná 6500 lidí a má ročně vyrobit baterie pro 500 tisíc vozů.