Tesla staví Superchargery v dalších evropských zemích

Elektromobil Tesla

Elektromobil Tesla Zdroj: Tesla Motors

Kalifornská automobilka Tesla Motors pokračuje ve svém tažení Evropou. Otevírá nové obchody a servisní centra. Především však buduje svou síť rychlodobíjecích stanic Supercharger. Jsou už v Norsku, Nizozemí, Švýcarsku a Německu.

Prozatím nejvíc je evropských Superchargerů stále v Norsku, která je pro Teslu vstupenkou na evropský trh. Funguje zde šest dobíjecích stanic. Aktuálně otevřela Tesla dva Superchargery také v Nizozemsku, kde má svou montovnu dovezených elektromobilů.

A k tomu aktuálně přibyl také jeden Supercharger ve Švýcarsku a čtyři v Německu. Celkem je tedy v Evropě třináct stanic. Tesla hodlá postupně pokrýt celou Evropu, takže brzy přibudou další body v Německu, Rakousku, Belgii, Francii a něco málo i ve Španělsku.

2981664:normal690:true:trueRozmístění Superchargerů Tesla v Evropě (Zdroj: )

A pochopitelně dojde i na Británii a Švédsko. Finsko a východní Evropa prozatím zůstávají “ze hry”, ačkoliv německé a rakouské rychlodobíječky Tesla budou umožňovat dojet až na konec Slovenska nebo do Černé hory. Částečně tak bude dojezdovou vzdáleností pokryto také Polsko.

To všechno by Tesla chtěla stihnout do příští zimy. Je pravděpodobné, že v následujících letech se pak Superchargery pomalu dostanou i do České republiky a dál na východ – spolu s tím, jak se bude blížit uvedení levného elektromobilu Tesla Model E.

Tesla má hodnotu téměř jako třetina Fordu

Tržní hodnota kalifornské automobilky Tesla Motors dosáhla v roce 2013 hranice 20 miliard dolarů (aktuálně však dosahuje hodnoty necelých 18 miliard dolarů). Investoři neskrývají optimismus, že se Elonu Muskovi podaří udržet a posunout ještě výš výborné hospodářské výsledky firmy. Kritici však varují před bublinou. Hodnota akcií firmy se pohybuje kolem hranice 144 dolarů za kus. Jen za letošní rok vzrostly akcie automobilky z kalifornského Palo Alto téměř pětinásobně.

Růst tržní hodnoty firmy na podzim letošního roku je pravděpodobně ovlivněn rekordními prodeji v domovské Kalifornii, kde se Model S umístil na třetí příčce v žebříčku nejprodávanějších luxusních sedanů. Jen pro úplnost, první a druhé místo obsadily vozy Mercedes-Benz E-Class a BMW řady 5.

Vývoj akcií Tesla Motors od začátku roku 2013Vývoj akcií Tesla Motors od začátku roku 2013|Yahoo FinanceVývoj akcií Tesla Motors od začátku roku 2013 (Zdroj: Yahoo Finance)

Bublina brzy splaskne, varují někteří analytici

Kritici však varují, že tržní kapitalizace Tesla Motors je jen bublina, která zřejmě brzy splaskne. Jak upozorňuje deník The Washington Post, automobilka by v prvním čtvrletí letošního roku pravděpodobně vykázala ztrátu, nebýt štědrého federálního programu podporujícího zelené technologie a speciálního programu státu Kalifornie, který odměňuje výrobce vozů s nulovými emisemi zvláštními ZEV (zero-emission vehicles) kredity. S těmi Tesla Motors čile obchoduje, prodává je konkurenčním automobilkám, které zelená auta nevyrábějí. Právě díky kreditům Tesla vykázala ve druhém čtvrletí o 11,2 milionu dolarů vyšší zisk. Kalifornie ale plánuje podporu výrazně omezit.