Texas Instruments propustí tisíc lidí

Čip Texas Instruments

Čip Texas Instruments Zdroj: Texas Instruments

Americký výrobce čipů Texas Instruments uzavře v rámci úsporných opatření dvě továrny ve Spojených státech a Japonsku. O práci tak přijde zhruba tisícovka lidí.

Společnost vykázala za poslední čtvrtletí loňského roku pokles zisku i tržeb, její výsledky nicméně překonaly očekávání analytiků. V některých závodech navíc hodlá firma přijímat nové zaměstnance kvůli stoupající poptávce.

Uzavření dvou továren si vyžádá jednorázové náklady 215 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun), ročně však firmě ušetří zhruba 100 milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun). Závody, které fungovaly přes 30 let, budou uzavřeny během 18 měsíců.

Společnost Texas Instruments na konci září zaměstnávala téměř 35 tisíc lidí, napsala agentura AP.

Zisk společnost ve čtvrtém čtvrtletí klesl na 298 milionů dolarů z 942 milionů dolarů před rokem. Tržby se snížily na 3,42 miliardy z 3,53 miliardy dolarů. Analytici očekávali výraznější propad na 3,25 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Společnost uvedla, že v prosinci zaregistrovala oživení poptávky, které pokračuje také v lednu. Texas Instruments vyrábí čipy pro širokou škálu produktů od spotřební elektroniky po průmyslová zařízení. „Koncová poptávka je lepší, než se zákazníci Texas Instruments původně domnívali,“ uvedl analytik Cody Acree z firmy Williams Financial.