Těžař zlata Endeavour koupí za miliardy svého rivala. Vklíní se mezi desítku největších hráčů oboru

Těžař zlata Endeavour koupí za dvě miliardy dolarů konkurenta Teranga.

Těžař zlata Endeavour koupí za dvě miliardy dolarů konkurenta Teranga. Zdroj: Profimedia

Těžař zlata Endeavour koupí za dvě miliardy dolarů konkurenta Teranga.
2
Fotogalerie

Těžařská společnost Endeavour Mining zaměřená na západní Afriku koupí společnost Teranga Gold za asi dvě miliardy dolarů (asi 44,6 miliardy korun). Firma, která tímto spojením vznikne, bude patřit mezi deset největších těžařů zlata na světě a bude největším producentem zlata v západní Africe. 

Dohoda se uskuteční formou výměny akcií. Akcionáři firmy Teranga za každou svoji akcii získají 0,47 akcie firmy Endeavour. Akcionáři firmy Endeavour budou vlastnit ve sloučené firmě podíl 66 procenta a akcionáři Terangy zbývajících 34 procent. Sloučená skupina pak bude v příštím roce usilovat o vstup na londýnskou akciovou burzu.

Průměrná roční těžba nové firmy by měla činit více než 1,5 milionu troyských uncí (46 655 kilogramů). Stane se největším těžařem zlata v Burkině Faso, Senegalu a Pobřeží slonoviny. Ve vlastnictví má také několik projektů na rozvoj těžby v západní Africe. Dohoda má být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku.

Podle agentury Reuters je dohoda průlomem pro roztříštěný sektor zlata. Je také úspěchem pro Endeavour, jehož loňský pokus o větší fúzi, s firmou Centamin zaměřenou na Egypt, zkrachoval.