Konec zlaté horečky? Hodnota drahého kovu je na tom nejhůř za poslední měsíce

Zlato

Zlato Zdroj: reuters

Zlato
Zlato
3
Fotogalerie

Na globálních trzích nadále převládá nejistota. Kurz zlata se ale nyní chová jinak, než by si jeho držitelé přáli. Zlato kleslo pod 1900 dolarů za unci až na zhruba 1848 dolarů a má namířeno ke čtvrtému mezidennímu poklesu v řadě. To představuje nejdelší sestupnou trajektorii za posledních pět měsíců, připomíná server MarketWatch.

Později však žlutý kov část ztrát smazal a kolem 17 hodin se prodával za zhruba 1856 dolarů. Oproti středečnímu závěru tak ztrácel 0,4 procenta.

Poklesu zlata nezabránily ani obavy o ekonomiku. Podle části expertů hodnotu zlata podkopává sílící dolar. „Americká měna se nyní stává preferovaným bezpečným přístavem pro období nejistoty. Pokles zlata by se ale mohl zastavit na cenovce 1800 dolarů,“ míní podle MarketWatch analytik společnosti Oanda Craig Erlam. 

„Dokud bude dolar oživovat, bude zlato ztrácet," uvedl podle agentury Reuters ekonom Carlo Alberto De Casa ze společnosti ActivTrades. Silnější kurz dolaru zvyšuje ceny zlata i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což omezuje poptávku.

„Od svého srpnového vrcholu již cena zlata poklesla o více než 200 dolarů za troyskou unci. Druhá vlna pandemie však může cenu zlata opět dostat na historická maxima,“ dodává hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Připomíná, že motivaci k nákupu zlata či jiných drahých kovů může představovat nadále mimořádně uvolněná měnová politika centrálních bank.

Komodita má dle analytiků těžit ze snižování úroků a dalších stimulačních opatření, kterými se centrální banky snaží pomoci ekonomice překonat negativní dopady koronaviru.

Nízké úrokové sazby zmenšují nevýhodu zlata oproti investicím přinášejícím úroky, jako jsou například dluhopisy.