TOS Varnsdorf chce v Rusku další továrnu

TOS Varnsdorf

TOS Varnsdorf Zdroj: baltestelement.ee

Přední světový výrobce obráběcích strojů TOS Varnsdorf plánuje v Rusku postavit další výrobní halu. Investici v přepočtu za zhruba 738 milionů korun komplikuje politická a ekonomická situace v Rusku.

Ve čtvrtém největším ruském městě Jekatěrinburg postavil TOS Varnsdorf s firmou KR Group společnou továrnu už v roce 2012. Obráběcí stroje v ní zaměstnanci začali vyrábět v roce 2013. Teď plánují společnosti podepsat dokument o výstavbě dalšího závodu s kapacitou 150 obráběcích strojů ročně.

„V prvé řadě se snažíme získat podporu pro výstavbu v rámci našeho společného podniku, teprve následně budeme řešit případnou participaci jednotlivých akcionářů na poskytnutí těchto zdrojů,“ uvedl ředitel společnosti Jan Rýdl. V továrně by mohlo najít práci 200 až 300 lidí.

Záleží na situaci v Rusku

Zahájení projektu však závisí mimo jiné na stabilizaci politické a ekonomické situace v Rusku. Nyní se severočeská firma podílí na přípravě projektu přes svou dceřinou společnost GRS Ural. „To znamená, že finanční zátěž neseme společně s naším partnerem KR Group,“ uvedl ředitel.

Varnsdorfská firma loni výrazně zlepšila hospodářský výsledek. Zisk činil 72,7 milionu korun oproti 14,75 milionu korun v roce 2013. Tržby společnosti, která zaměstnává 520 osob, přesáhly loni dvě miliardy korun. O rok dříve tržby činily 1,8 miliardy korun.

Většina produkce jde na vývoz

Zhruba 80 procent produkce podnik vyvezl. „Hlavními zahraničními trhy jsou pro nás země EU, Rusko, Čína, Turecko, Brazílie, Egypt a USA,“ uvedl Rýdl.

Loni TOS Varnsdorf investoval do výroby zhruba 160 milionů korun, letos počítá se 120 miliony korun. Vedení společnosti předpokládá podobný hospodářský výsledek jako v loňském roce.