Toshiba potvrdila vyšetřování svých firem, o Westinghouse se prý nejedná

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: westinghousenuclear.com

Japonský výrobce elektroniky Toshiba dnes potvrdil, že některé jeho americké dceřiné společnosti vyšetřují tamní úřady v souvislosti s účetními praktikami firmy. Firma Westinghouse Electric, která je americkou jadernou divizí Toshiby, však důrazně popřela, že by její finanční toky vyšetřovaly americké úřady, jak ve čtvrtek informovala agentura Bloomberg.

„Určité dceřiné společnosti Toshiby v USA obdržely žádosti o informace od ministerstva spravedlnosti a Komise pro cenné papíry a burzy v souvislosti s účetními postupy Toshiby a spolupracují při vyšetřování,“ uvádí se v prohlášení Toshiby. Bližší informace firma neposkytla.

Firma Westinghouse však v prohlášení odmítla, že by ji vyšetřovaly státní úřady v USA. “Společnost Westinghouse má průhledné hospodaření a spolupracuje s nezávislou vyšetřovací komisí,“ uvedla firma v prohlášení. Upozornila rovněž, že nezávislá zpráva potvrdila, že v účetnictví firmy nebylo zjištěno žádné pochybení.

Toshiba loni přiznala, že v minulosti nadhodnocovala své zisky. Účetní skandál Toshiby je v Japonsku největší od odhalení účetních manipulací ve firmě Olympus v roce 2011.