Total se kvůli levné ropě propadl do ztráty, propustí dva tisíce lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Victor R. Ruiz via Flickr (CC-BY SA 2.0)

Francouzský ropný gigant Total se ve čtvrtém čtvrtletí kvůli prudkému poklesu cen ropy propadl do ztráty 5,66 miliardy dolarů (138 miliard korun). V celém loňském roce se tak jeho čistý zisk snížil téměř o dvě třetiny na 4,24 miliardy dolarů. Společnost rovněž oznámila, že hodlá do konce letošního roku zrušit dva tisíce pracovních míst, což odpovídá zhruba dvou procentům její celkové pracovní síly.

Firma ve čtvrtém čtvrtletí vykázala jednorázové náklady 6,5 miliardy dolarů. Ty zahrnovaly především snížení hodnoty aktiv v Severní Americe, které bylo důsledkem poklesu cen ropy. Čtvrtletní tržby podniku se propadly téměř o pětinu na 52,5 miliardy dolarů.

Společnost rovněž oznámila, že plánuje další snižování provozních nákladů, aby kompenzovala negativní dopady levné ropy. Hodlá také omezit investice a prodat aktiva v hodnotě pěti miliard dolarů.

Omezování investic nyní plánují i další velké ropné společnosti, jejichž hospodářské výsledky zasáhl pokles cen ropy. Šéf italské energetické firmy Eni Claudio Descalzi však v lednu varoval, že kvůli nedostatečným investicím do těžby by ropa mohla v budoucnu zdražit až na 200 dolarů za barel.

Cena americké lehké ropy WTI v lednu sestoupila pod 45 dolarů za barel, ačkoli ještě loni v létě dosahovala téměř 110 dolarů. V posledních týdnech nicméně zamířila vzhůru a nyní se nachází nad 50 dolary za barel.