Toyota poprvé za dva roky ve ztrátě, nejlépe se s živly vypořádala Mitsubishi

Toyota

Toyota Zdroj: reuters

Březnové zemětřesení se až na jedinou výjimku projevilo na čtvrtletních výsledcích všech velkých japonských automobilek. Největší z nich, Toyota Motor, v prvním finančním čtvrtletí prodělala na provozní úrovni 108 miliard jenů (24 miliard korun) po zisku 212 miliard jenů před rokem. Vykázala tak první provozní ztrátu za dva roky. Jedinou automobilkou, která se navzdory živelné pohromě vrátila k zisku, byla Mitsubishi.

Japonská jednička Toyota sice prodělala, ale méně než očekávali analytici. Ti podle agentury Reuters počítali s provozní ztrátou 190 miliard jenů. Automobilka navíc zvýšila odhad celoročního provozního zisku na 450 miliard jenů z dříve předpokládaných 300 miliard.

Čistý zisk Toyoty se ve čtvrtletí končícím v červnu propadl na 1,2 miliardy jenů ze 190,5 miliardy před rokem. Tržby klesly téměř o 30 procent na 3,44 bilionu jenů.

„Vliv zemětřesení se blíží ke konci, na zisky Toyoty však bude mít i nadále negativní dopad silnější jen. Pokud zůstane americký dolar slabý, bude Toyota stejně jako ostatní japonští exportéři pod tlakem,“ uvedla analytička Cathy Wuová ze společnost ING Funds.

Automobilky v Japonsku postupně obnovují výrobu v továrnách, které přírodní živel poničil, a zapříčinil nedostatek potřebných součástek. Toyota oznámila, že by se na běžnou úroveň výroby měla vrátit v září, i když původně počítala až s listopadem nebo prosincem.

Výrobní problémy by Toyotu podle některých analytiků mohly připravit o vedoucí pozici v odvětví, na kterou se derou General Motors a Volkswagen.

Druhá největší japonská automobilka Nissan Motor minulý týden ohlásila pokles čtvrtletního zisku o pětinu na 85 miliard jenů a japonská trojka Honda Motor propadla ve čtvrtletí v hodnotě provozního zisku meziročně o 90 procent na 22,58 miliardy jenů (necelých pět miliard korun).

Bílou vránou mezi japonskými automobilkami je Mitsubishi Motors. Ta se i přes březnové řádění živlů dokázala v prvním čtvrtletí vrátit k zisku. Škody napáchané zemětřesením totiž v jejím případě kompenzoval růst na rozvíjejících se trzích. Firma vydělala 4,3 miliardy jenů (zhruba 930 milionů korun) po ztrátě 11,8 miliardy jenů před rokem. Správnost orientace na jiné trhy, než je ten japonský dokládají také čerstvé údaje Japonské asociace obchodníků s automobily (JADA). Podle nich prodej aut v Japonsku v červenci meziročně propadl o 23,3 procenta na 373 058 vozů.