Transněfť je připraven Česku dodat všechnu požadovanou ropu

ropovod

ropovod Zdroj: profimedia.cz

Ruský přepravce ropy Transněfť dnes sdělil, že je připraven zajistit České republice veškeré dohodnuté objemy dodávek. Uvedl to poté, co včera oznámil, že má pro Česko zásoby ropy pro přepravu ropovodem Družba už jenom na tři dny, protože ruské ropné společnosti mu nepředložily nové požadavky na dodávky do Česka.

„Společnost je připravena dodat veškerý nasmlouvaný objem ropných uhlovodíků v souladu se schváleným harmonogramem dodávek na druhé čtvrtletí roku 2012,“ oznámila firma podle agentury Reuters.

Minulý týden se objevily na trhu spekulace, že Rusko v dubnu dodá do Česka asi o 80 procent ropy méně než obvykle. Odborník z českého ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Šenych ale v pondělí řekl, že by to pro české firmy nemělo znamenat žádný problém, protože celou dodávku je možné vykrýt ropovodem z Terstu. Informaci o malých zásobách ropy pro přepravu ropovodem Družba označil za zřejmě zmatečnou.

Zpráva o výpadku dodávek ropy do Česka, ale i do Polska a Německa se zakládala na sdělení nejmenovaných obchodníků agentuře Reuters a na tom, že ruští těžaři v posledních letech postupně omezují vývoz ropovody vedoucími přes třetí země jako Bělorusko a Ukrajinu. Od března jim k dalšímu odklánění vývozu od Družby slouží nový ropný terminál Usť-Luga na pobřeží Baltského moře.

Podle obchodníků prý Rusko za prvních osm dubnových dní dodalo do Česka kolem 60.000 tun ropy, což je asi 15 procent obvyklého množství. Krácení dodávek ropy z Ruska by měla pocítit Česká rafinerská, její mluvčí ale minulý týden řekl, že rafinerie žádný nedostatek ropy nepociťuje.

Rusko mělo za celé druhé čtvrtletí do České republiky dodat 1,2 milionu tun ropy proti 1,25 milionu tun v prvním čtvrtletí. Hlavními klienty Transněfti pro vývoz ropy ropovodem Družba jsou společnosti Rosněfť a Lukoil.