TRW stěhuje výrobu volantů z Počernic do levnějšího Rumunska, propustí 150 lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Společnost TRW Volant ukončí v Praze Horních Počernicích ke konci letošního roku výrobu volantů a přesune ji do Rumunska. O práci v Česku přijde zhruba 150 lidí. Počernický podnik, jehož historie sahá do roku 1928, je součástí americké TRW Automotive.

Světový výrobce autodílů TRW má v tuzemsku ještě závody v Dačicích, Staré Boleslavi, Benešově, Jablonci nad Nisou, Frýdlantu a v Řepově. V celém světě vlastní dvě stovky závodů se 70 tisíci zaměstnanci.

Podle předsedy odborového svazu KOVO Josefa Středuly bylo rozhodnutí o uzavření počernické továrny překvapivé. „O této firmě její manažeři, i na evropské úrovni, hovořili ještě v červenci, že nic nebudou zavírat, že může být osazenstvo klidné. Opak je však pravdou,“ konstatoval odborový předák.

Společnost podle něj možné rušení závodu na přímé dotazy popírala i v době, kdy zaměstnanci z Počernic jezdili do Rumunska zaučovat tamní pracovníky. Počernický podnik podle odboráře neměl ekonomické problémy a pro zrušení závodu se firma údajně rozhodla kvůli přesunu výroby do ještě levnější destinace, než je Česká republika.

Osudy jiných výrobců autodílů
V roce 2008 se přestěhovala ze Stříbra do Rumunska výroba autodílů firmy AFL kvůli nižšímu zájmu ze strany automobilek Volkswagen a Škoda Auto.
V roce 2008 byla uzavřena výroba plastový součástí pro automobily firmy Weisser & Griesshaber ve Znojmě. V témže roce skončila v Jiřicích u Humpolce irská firma Connaught Electronics, která produkovala elektronické součástky pro automobily.
V roce 2010 skončila výroba autodílů pro VW a Škodu v ostravském závodě firmy Henniges Automotive.
V roce 2011 se výrobce kabelových svazků Delphi Packard Electric Česká republika přesunul z České Lípy do Rumunska kvůli nižším objednávkám a vyšší mzdovým nákladům.

Odbory v závodě dohodly pro zaměstnance odstupné, které je oproti zákonnému odstupnému více než dvojnásobné. „Situace pro zaměstnance není dobrá. Najít novou práci pro manuální pracovníky nebude jednoduché,“ řekl Středula.

Podle posledních známých údajů vykázala TRW Volant v roce 2011 tržby 1,9 miliardy korun a ztrátu 92 milionů korun. O rok před tím měla tržby 2,2 miliardy korun a zisk 112 milionů korun.