Tržby Crystalexu překonaly miliardu, poprvé od obnovení výroby

Sklářská společnost Crystalex CZ

Sklářská společnost Crystalex CZ Zdroj: ctk

Tržby sklářské společnosti Crystalex Nový Bor překročily loni poprvé od obnovení výroby v lednu 2010 hranici miliardy korun. Navzdory výpadku ruských trhů uskutečnila firma zakázky za 1,042 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o osm procent. V roce 2014 dosáhly tržby 964 milionů korun a hospodaření podniku skončilo ziskem téměř 107 milionů korun.

„Loňský zisk bude zřejmě o něco nižší,“ přiznal ředitel sklárny Martin Kubát. Do Ruska, na Ukrajinu a do dalších zemí bývalého Sovětského svazu dodávala totiž firma sklo s vysokou přidanou hodnotou, bohatě zdobené zlatem a platinou. I když se výpadek tamního odbytu podařilo nahradit zvýšením prodeje v jiných zemích, nešlo vždy o stejně zdobené sklo. „Podobný vkus mají odběratelé v arabských zemích, jinde je větší zájem o jednodušší dekory,“ řekl ředitel.

V letošním roce se podle něj situace na ruských trzích zřejmě nezlepší, hlavním cílem sklárny je proto udržet tržby na loňské úrovni.

Na plný výkon

Novoborská sklárna patří k největším světovým producentům užitkového skla. Vznikla na troskách někdejšího sklářského gigantu Crystalex, který na podzim 2008 zkrachoval a počátkem roku 2009 zastavil výrobu. O rok později se ji podařilo obnovit s novým vlastníkem, který areály v Novém Boru a Karolince na Vsetínsku koupil za 363 milionů korun. Dalších více než 400 milionů korun od té doby investovali vlastníci nejen do obnovení výroby a technologií, ale i do modernizace celého areálu.

Dnes sklárna zaměstnává 850 lidí a výroba jede na plný výkon. „Letošní rok byl první, kdy jsme jeli na všechny tři vany a výroba jela naplno,“ poznamenal Kubát. I zaměstnanci v Karolince, kteří sklo dekorují, pracovali podle něj navzdory výpadku Ruska v třísměnném provozu, aby uspokojili požadavky zákazníků. Letos čeká firmu další modernizace, v létě chce pořídit špičkovou výrobní linku s cílem zvýšit přidanou hodnotu i kvalitu nabízené produkce. Náklady sklárna odhaduje na 80 milionů korun.

I v dalších letech počítá Crystalex CZ s investicemi, s cílem udržet si konkurenceschopnost na světových trzích a uspokojit i ty nejnáročnější zákazníky. V letošním těžkém roce podle Kubáta sklárně pomohlo, že v minulosti investovala do linky na velké kusy a také to, že se neorientuje na jeden region a odbytiště má po celém světě. Vyplácí se také široké portfolio výrobků. Klientům je novoborská sklárna schopna nabídnout moderní sklo i tradiční vzory, které se prodávají už desítky let. Nabízí i tradiční dekory na moderním skle.