Tržby NWR spadly o pětinu, firma klesla do červených čísel

Důl Karviná

Důl Karviná Zdroj: Mlada fronta

Těžební společnost New World Resources (NWR) se v loňském roce propadla do ztráty milion eur, v přepočtu zhruba 25,4 milionu korun. V roce 2011 dosáhla zisku 130 milionů eur. Tržby firmě, která je majitelem černouhelné firmy OKD, klesly o pětinu na 1,3 miliardy eur.

Provozní zisk EBITDA v loňském roce meziročně klesl o zhruba polovinu na 223 milionů eur. Těžba uhlí zůstala takřka beze změny na 11,2 milionu tun. Výroba koksu ale nesplnila cíl, nepodařilo se ani prodat tolik uhlí a koksu, kolik podnik plánoval.

„Rok 2012 byl pro NWR těžký. Pokračující makroekonomické nejistoty v Evropě i zpomalení ekonomiky v Asii ovlivnily podnikatelský sentiment, což dopadlo i na trhy s ocelí a souvisejícími surovinami, včetně koksovatelného uhlí,“ uvedl předseda představenstva NWR Gareth Penny.

New World Resources, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. New World Resources patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba padesátiprocentní podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

Akcie NWR za posledních pět letAkcie NWR za posledních pět letAkcie NWR za posledních pět let | bruner@mf.cz