Turecká železnice táhne tržby Škody Electric k rekordu

Až 30 trolejbusů typu Škoda 26Tr dodá do Sofie Škoda Electric v modrožlutobílé barvě.

Až 30 trolejbusů typu Škoda 26Tr dodá do Sofie Škoda Electric v modrožlutobílé barvě. Zdroj: Skoda Electric

Plzeňský výrobce trolejbusů Škoda Electric míří k rekordním tržbám. Podle předsedy představenstva Jaromíra Šilhánka očekává letos výnosy přes 4,2 miliardy korun, o miliardu více než loni. Za třetinovým nárůstem přitom nestojí boom trolejbusové dopravy, nýbrž Turecké státní dráhy a jihokorejská společnost Huyndai Rotem.

Českou firmu táhne vzhůru dodávka elektrických pohonů a řídicí elektroniky právě pro lokomotivy firmy Huyndai, které si objednala turecká železnice.

Kontrakt, který zahrnuje osmdesát lokomotiv za dvě miliardy korun, získala Škodovka po tendru v roce 2011. „Na letošek připadá největší část dodávky,“ řekl deníku E15 Šilhánek. Díky Turkům a Jihokorejcům Škodě výrazně naroste podíl tržeb ze zahraničí.

Zatímco loni činil 56 procent, letos to bude téměř sedmdesát procent. „Český trh je malý, peníze musíme získávat převážně v zahraničí,“ dodal Šilhánek. Úměrně rostoucím tržbám investuje firma do výzkumu a vývoje: předloni to bylo 160 milionů, loni už 240 milionů. Nejznámějším produktem Škody Electric zůstává trolejbus. Podnik je jejich největším výrobcem v EU.