Turecko bude partnerem Mezinárodního strojírenského veletrhu

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Turecký premiér Erdogan potvrdil účast Turecka jako partnerské země na 55. Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Česko a Turecko budou na veletrhu řešit nové obchodní možnosti a další spolupráci.

„Těší nás, že turecká vláda přijala pozvání a že po úspěšném vystoupení Indie v loňském roce bude Turecko další rychle se rozvíjející světovou ekonomikou, která se v Brně představí oficiální vládou podporovanou účastí,“ řekl Jiří Kuliš, generální ředitel Veletrhů Brno. Turecké hospodářské instituce již počítají s účastí na 100 tureckých firem. Příprava na partnerství již byla zahájena a přípravou účasti je pověřen ministr hospodářství Zafer Caglayan.

Turecko vyzval k účasti strojírenském naveletrhu v kategorii partnerské země ministr obchodu a průmyslu Martin Kuba „Věřím, že se Turecko zúčastní jako partnerská země Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, který je nejvýznamnějším průmyslovým veletrhem v regionu střední Evropy,“ řekl ještě před potvrzením účasti na podnikatelském fóru.

Makroekonomická data Turecka jsou příznivá a dokládají rychlý růst turecké ekonomiky. Turecko se snaží o prolomení hranice objemu exportu 150 miliard dolarů zvýšením konkurenceschopnosti na vyspělých zahraničních trzích ve všech oborech včetně strojírenství. Česká republika je pro Turecko jednou ze zájmových zemí EU a je považována za vhodný odrazový můstek na trhy střední Evropy. Současně Turecko představuje pro český vývoz jednu z 12 prioritních zemí a je po Číně druhým nejdůležitějším trhem v oblasti Asie.

„Měli bychom vyzvat české i turecké společnosti, aby se navzájem více poznávali, častěji setkávali a společně hledali další možnosti naplňování potenciálu vzájemné obchodní, průmyslové a investiční spolupráce, který zdaleka není vyčerpán. Další možností vzájemného dialogu ke spolupráci v oblasti strojírenství by mohl být letošní Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně,“ řekl ve svém vystoupení premiér Nečas.