Tuzemští výrobci textilu a oděvů loni zvýšili tržby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Eduard Erben, E15

Tržby tuzemských výrobců textilu a oděvů se loni meziročně zvýšily o 11,7 procenta na 46,2 miliardy korun. Počet pracovníků se v celém odvětví snížil zhruba o procento. Čísla dnes zveřejnila Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK).

Tahounem růstu byl zejména textilní průmysl. „Rostl o úctyhodných 13,1 procenta, přičemž toto oživení bylo v loňském roce způsobeno především oživením poptávky, a to zejména z Německa,“ uvedla asociace.

V produkci textilu a oděvů loni v Česku v podnicích s 20 a více zaměstnanci pracovalo 34.100 lidí, což bylo meziročně o 1,1 procenta méně. Počet zaměstnanců ve výrobě oděvů klesl o čtyři procenta, textilní firmy naopak zvýšily zaměstnanost o 0,6 procenta.

„Situace v zaměstnanosti se oproti minulému roku obrací k lepšímu. Trend klesající zaměstnanosti se zpomalil a pozvolna se obrací k růstu,“ uvedl ATOK. Snížení počtu pracovníků v oděvních závodech podle asociace kompenzuje růst zaměstnanosti u malých firem do 20 zaměstnanců.

Průměrná měsíční mzda se loni v celém odvětví zvýšila o 1,7 procenta na 17.100 korun. Výplaty zaměstnanců ve výrobě oděvů klesly o o dvě procenta, textiláci si naopak o 2,9 procenta polepšili.

Počet firem nad 20 pracovníků se loni v tuzemském textilním a oděvním průmyslu snížil zhruba na 420 subjektů z přibližně 430 na konci roku 2010. Pokles však podle asociace proti předchozím obdobím značně zpomalil.