Tykač bojuje o první ligu

Státem ovládaný ČEZ a podnikatelský tandem Petra Kellnera s Danielem Křetínským – to jsou dvě tváře dnešní české elektroenergetiky. Mezi tyto hráče se hodlá vklínit další bohatý byznysmen Pavel Tykač. Jeho těžařská firma Czech Coal to potvrdila na konci minulého týdne, když podala nabídku na koupi elektráren Počerady a Chvaletice právě od společnosti ČEZ.

„Touto akvizicí bychom vytvořili nového hráče na trhu s elektřinou, který je nezávislý na ostatních výrobcích,“ prohlásil výkonný šéf Czech Coalu Luboš Pavlas.

Zkřížit plány se Tykačovi snaží Energetický a průmyslový holding (EPH) pod vedením Křetínského. „Podali jsme nabídku na obě elektrárny,“ potvrdil také jeho mluvčí Martin Maňák. Instalovaný výkon Počerad a Chvaletic dohromady činí 1800 megawattů, což je téměř na úrovni jaderné elektrárny v Temelíně nebo Dukovanech.

Prodej Počerad, Chvaletic, obou elektráren dohromady nebo případně ještě jiného zdroje se může stát druhou nejvýznamnější transakcí příštích měsíců v české energetice. Hned po prodeji plynovodů Net4Gas, jichž se zbavuje německá RWE. Mezi favorizovanými zájemci u plynovodů figurují právě Kellner s Křetínským, kdežto v případě elektráren má velkou výhodu Tykač. Může do nich dodávat vlastní uhlí.

Ani Czech Coal, ani EPH neuvádějí nabízenou cenu, podle zdrojů deníku E15 by se mohla pohybovat mezi dvaceti až pětatřiceti miliardami korun za Počerady a Chvaletice dohromady. Záleží ovšem na mnoha dalších faktorech – například na tom, zda bude ČEZ opravdu prodávat obě elektrárny současně nebo zda novému majiteli poskytne také příslušnou část přidělených emisních povolenek.

Jednání o prodeji elektráren je fakticky součástí vleklé bitvy o dodávky a ceny uhlí, kdy na jedné straně stojí Czech Coal, na druhé ČEZ a EPH. Pro společnost ČEZ je logické zbavit se nejenom méně významných Chvaletic, ale i Počerad napojených na dodávky suroviny z Tykačova Czech Coalu. ČEZ se na druhé straně nechce dostat pod tlak uhlobaronových vyjednávačů, kteří navíc využívají toho, že na omezování dominantního postavení státem kontrolované společnosti tlačí také Evropská komise.

ČEZ couvá z prodeje Počerad

Firma vedená Danielem Benešem proto chce mít ve hře více variant včetně té, že nakonec prodá spíše jinou elektrárnu – Dětmarovice – podnikateli Zdeňkovi Bakalovi nebo Mělník 3 společně s Tisovou těžařské firmě Sokolovská uhelná.

„Chceme mít více možností, abychom nebyli v nepříjemné situaci vůči Czech Coalu,“ potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Zatím není zcela jasné, jakým verdiktem ovlivní vyjednávací proces strážci férové hospodářské soutěže v Bruselu.